ꒌ Православни Хришћани
† мисија Цркве

субота, јун 17, 2006

Црква Свете Тројице у Риџајни прославила 90-тогодишњицу од оснивања

Најстарији храм Српске Православне Цркве у Канади, на празник Духова, обележио је 90-тогодишњицу свога постојања. Саграђен далеке 1916. године, са свега десетак српских породица, у парохији при овом храму после деведесет година заједничари 90 српских православних породица.
У препуној цркви, Његово Преосвештенство Епископ канадски Г. Георгије служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслужење пароха протојереја Мирка Малиновића и свештеника из оближњих градова. У својој архипастирској беседи, Преосвећени Епископ Георгије је честитао вернима на овом значајном јубилеју и позвао их "на јединство у овим смутним временима, најтежим у историји нашега рода".
Прослави су присуствовали и православни верници из Едмонтона, Калгарија и других оближњих градова, који нису били лењи да превале далеки пут да би са својом браћом поделили овај свечани тренутак. После Свете Литургије домаћин славе је приредио свечани ручак за све сабране. Ову прославу су увеличали и градоначелник града Риџајне, као и г. Зоран Павловић, конзул Републике Србије у Канади.

«СВЕТОСАВСКО ЗВОНЦЕ» и компанија «SI & SI» даровали књиге школским библиотекама

Дечји православни часопис «Светосавско звонце» у сарадњи са добротвором, Компанијом Si & Si, наставља акцију даривања вредних комплета књига библиотекама основних школа. Ову племениту акцију су на овогодишњем Сајму књига, покренули Компанија Si & Si и «Светосавско звонце». До сада су поколон пакете књига духовне садржине добили ученици седам школа у Србији и Црној Гори.
Чланови Редакције часописа “Светосавско звонце” и Si & Si Kомпаније су 9. јуна 2006. године Господње, посетили основну школу “Дубрава” у Књажевцу, где су на пригодној свечаности у Дому културе, предали књиге за библиотеку представницима ове основне школе. Ученици веронауке су, заједно са својим вероучитељем Сашом Илијићем, извели представу «Прича о краљу Траљу» која је драматизована према причи објављеној у «Светосавском звонцу». У програму су учествовали и ђаци књажевачке гимназије. Манифестацији је присуствовао координатор за веронауку, протојереј Игор Ивковић.
Поклон пакет књига је уручен и библиотеци ОШ «Ђура Јакшић», 13 јуна 2006.године Господње, када су ову школу у Јелашници код Ниша, посетили представници «Светосавског звонца» и компаније Si & Si.

понедељак, јун 12, 2006

Прославена храмовна слава манастира Возућице

Јуче је у манастиру Возућици код Завидовића прослављена храмовна слава, празник Силаска Светог Духа на Апостоле. Свету архијерејску Литурију служио је Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај, уз саслужење тројице свештеника и ђакона и у присуству више стотина вјерника.

Говорећи о празнику "Рођења новозавјетне Цркве", Високопреосвећени Г. Митрополит је нагласио да су Свети Апостоли, надахнути Духом Светим, раширили Еванђеље Христово по цијелом свијету, и да је ријеч Еванђеља стигла и до наших предака, који су у овом питомом крају подигли манастир посвећен Светој Тројици.

Митрополит Николај је вјерницима окупљеним око импровизованог олтара у манастирској порти честитао велики празник и манастирску славу, заблагодаривши Богу што се, и поред тога што је манастирски храм девастиран и што су села која припадају овој парохији опустјела након прогона цјелокупног становништва у претходном рату, народ у све већем броју окупља око своје древне светиње. Вјернике је обавијестио о напорима који се чине како би се обновила ова Немањићка задужбина с почетка 14. вијека и позвао све житеље возућког краја, ма гдје се налазили, да својим прилозима помогну ово богоугодно дјело, изразивши наду да ће се о манастирској слави идуће године, Света Литургија служити у самом храму.

Након Свете Литургије благословљено је славско жито и преломљен славски колач, које је припремио овогодишњи кум и домаћин славе, г. Владимир Павловић из Возуће.

петак, јун 09, 2006

Отворен музеј СПЦ у Загребу


СПЦ-а од јучер је богатија још једном вриједном културном институцијом: у сједишту загребачке митрополије, у Илици 7, отворен је обновљени Музеј Српске православне цркве. У присуству већег броја представника политичког, вјерског, културног и јавног живота града и Републике Хрватске, свечаност је започела извођењем химни „Ода радости”, хрватске „Лијепа наша” и химне "Светом Сави", које је извео хор загребачке цркве Свеетог преображења Господњег.

Музеј су отворили министар културе Републике Хрватске и предсједник државне Комисије за односе са вјерским заједницама мр. Божо Бишкупић и домаћин митрополит загребачко-љубљански и целе Италије Господин Јован.

Митрополит Јован је указао на богату и мукотрпну историју изложених око 160 експоната насталих од 13. до 19. вијека и напоменуо: „Као митолошка птица феникс, која из пепела васкрсава, тако је и ова музејска поставка црквене ризнице из рушевина последњег ратног вихора доживела своју обнову, у новом сјају. Захвални смо свима који су учествовали у спасавању овог блага, посебно републичком заводу за заштиту споменика културе и града Загреба и сарадницима на овој музејској поставци.” Изражавајући увјерење да ће ова сакрална ризница служити миру и зближавању људи, митрополит Јован је такође подсјетио да је аутор ове изложбе у међувремену преминули врсни познавалац ове тематике проф. др Слободан Милеуснић, управник Музеја СПЦ у Београду.

Господин Бишкупић указао је да велики дио од 160 изложених драгоцјених експоната спада у фонд свјетске баштине, јер су настали у најбољим радионицама широм хришћанског свијета. Посебну историјску и умјетничку вриједност Музеја, како је истакао, представља збирка старих књига, од којих су једна трећина црквене, настале од краја 13. до 19. вијека. Оцијенивши отварање Музеја СПЦ-а као значајан чин који обогаћује културни живот града и цијеле земље, Бишкупић је подсјетио на важност суживота и заједништва те на поштовање свачијег културног наслијеђа „које овако постаје дио заједничке баштине у околностима модерне демократије”.

Учеснике свечаности поздравио је и градоначелник Загреба Милан Бандић који је објавио да ће Музеј од почетка наредне школске године бити доступан свој загребачкој омладини са бесплатним улазом, јер улази на листу осталих музејских установа које субвенционише град Загреб.

Митрополит Николај је осветио новообновљени храм у околиштима код Фоче

На дан крсне славе новообновљенoг храма Светих цара Константина и царице Јелене у Околиштима код Фоче, 3. јуна ове године, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај, уз саслужење више свештеника Митрополије дабробосанске, служио је Свету архијерејску Литургију и освештао обновљени храм.

Храм на Околиштима, саграђен 1938. године Господње на превоју између села Јошанице и Слатине, двадесет километара источно од Фоче, у коме је једно вријеме, током Другог свјетског рата, чувана Чудотворна икона Богородице чајничке, био је поприлично оронуо, па су се двојица добрих домаћина, Миливоје-Мићо и Гордан Вилотић, који живе у његовој близини, својски потрудили и генерално га обновили, док је уз храм саграђена и сала за вјернике. На приједлог Митрополита Николаја, ову двојицу кумова и обновитеља храма Свети архијерејски синод СПЦ одликовао је Орденом Светог Саве III степена, а Василије Вишњић и Милан Станојевић, који су, такође, помагали ову обнову, примили су архијерејске грамате захвалности. Обнављање храма на Околиштима помогли су и други вјерници и људи добре воље, као што су јој и раније свесрдно помагали, упокојени у Господу: Будимир Пљеваљчић, Милован Ђорђевић и Гојко Вилотић.

Иконостас у дуборезу од ораховине израдио је г. Живко Ераковић из Бањана код Никшића, а иконе су рад монахиња из манастира Брчели.

У оближњем селу Јошаници подигнут је и 21. маја ове године Господње, освештан споменик жртвама, које су на празник Преноса моштију Светог Николе, 22. маја 1992. године Господње, убиле муслиманске снаге. У нападу на Јошаницу, у пола шест ујутру, побијен је сав српски живаљ, који се тог јутра, углавном на спавању, затекао у Јошаници. Међу страдалима било је 37 цивила - жена, дјеце и стараца - и 36 бораца Војске Републике Српске. Најмлађа жртва, Данка, имала је само двије, а најстарија, бака Стојка, 75 година.

Митрополит Николај је примио у опроштајну посету француског Амбасадора

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Николај примио је јуче, 8. јуна, у Сарајеву, у опроштајну посјету, амбасадора Француске Републике, Његову Екселенцију г. Анрија Зипер де Фабијанија и првог секретара Амбасаде, г. Жан-Кристофа Тибоа.

Приликом ријечи добродошлице, Господин Митрополит је Његовој Екселенцији Амбасадору срдачно захвалио на свему што је чинио за све народе у Босни и Херцеговини.

Потом се повео разговор о помирењу и обнови повјерења у Босни и Херцеговини, а нарочито о улози и значају Цркава и вјерских заједница у одвијању овог процеса. Такође, ријечи је било и о враћању национализоване имовине Српске православне цркве у Сарајеву, а посебно о повратку зграде Сарајевске богословије и значају, који би, за цијели процес успоставе помирења, имао премјештај Богословског факултета из Фоче у Сарајево.

Високопреосвећени Митрополит је нагласио да се једино удруженим снагама могу превазићи многи проблеми у којима се налази Босна и Херцеговина. „Молимо се Богу, и надамо се да ће наша земља, иако мала, наћи своје мјесто у Европској Унији и бити примјер осталим земљама у окружењу,” рекао је Г. Митрополит.

Г. Амбасадор је Митрополиту Николају захвалио на несебичном раду у успостављању повјерења и помирења међу народима и пожелио да Босна и Херцеговина остане заједничка земља свих народа, који ће у миру живјети једни с другима.

На крају срдачног и пријатељског разговора, Високопреосвећени Митрополит Г. Николај је амбасадору Де Фабијанију пожелио много успјеха и среће у његовом даљем раду и каријери.

среда, јун 07, 2006

Студент православног богословског факултета државни победник у беседништву

Почетком јуна 2006. године Господње, одржан је XV Фестивал беседништва SIRMIUM LUX VERBI – СИРМИЈУМ СВЕТЛОСТ РЕЧИ. Фестивал окупља најбоље беседнике Правних факултета из Београда, Пала, Бањалуке, такође и Академија уметности из Новог Сада, Бањалуке као и БК, Факултета уметности из Звечана, рецитаторског студија из Сремске Митровице и др. Као и прошле године, на ово такмичење се одазвао Православни богословски факултет Универзитета у Београду, који шаље најбољег беседника са вежби из предмета Омилитике. Ове године представник је био Глигорије Марковић, студент IV године, који се такмичио у категорији ауторских беседа.

Задате теме су биле: Част је моја судбина, Теслин код и Аристократија духа или страх од елитизма. Било је седамнаест беседника у категорији ауторских беседа и десеторо у категорији беседника који произносе беседу другог аутора. Од двадесет седам беседника, квалификује се само четрнаест беседника на финално такмичарско вече у обе категорије. Глигорије Марковић је произносио своју беседу на тему Аристократија духа или страх од елитизма и по оцени жирија освојио је прву награду!

Успех Глигорија Марковића студента IV године Православног богословског факултета још је већи ако се има у виду да су другу и трећу награду освојили овогодишњи добитници награда на Правном факултету у Београду. Честитамо свим награђенима са жељом да се беседништво и даље негује и развија.

уторак, јун 06, 2006

Десница Светог Јована Крститеља од 7 јуна до 16 јула у Русији

Једна од највећих хришћанских Светиња, десна рука Светог пророка, претече и Крститеља Господњег Јована приспјеће сјутра са престоног града Цетиња у четрдесетодневну благословену посјету православној Русији, земљи из које се смирено повукла у вихору бољшевичке револуције још давне 1918. године.

У телефонском разговору јеромонах Петар (Драгојловић) сабрат Цетињског манастира који се налази на студијском боравку у Москви је рекао да је поновни долазак руке Светог Јована Крститеља у руску земљу прије свега огроман благослов за ову мученичку исповиједничку страну хришћанске васељене. Светиња долази с југа да собом објави ону духовну топлину и огањ Божанске љубави који се отворено пројавио кроз вапај Светог Јована свим народина и свим нацијама «Покајте се јер се приближило Царство небеско».

Отвара се музеј Српске Православне Цркве у Загребу


Свечано отварање Музеја СПЦ у Загребу (Илица 7/I) четвртак 08.јуна 2006. године Господње у 11. часова.
Овом значајном догађају присуствоваће предсједник Владе Републике Хрватске Др. Иво Санадер и његови сарадници, представници дипломатског кора, представници вјерских заједница и остали уважени узваници. Све присутне поздравиће Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански и цијеле Италије Господин Јован и Мр. Божо Бишкупић, Министар културе у Влади Републике Хрватске. Пригодан музички програм изводи хор загребачке цркве Светог Преображења Господњег.

ДОБРО НАМ ДОШЛИ!

понедељак, јун 05, 2006

Десети турнир у читању Црквенословенских текстова

Десети турнир у читању црквенословенских текстова одржан је 2. јуна у Пољском граду Бјалимстоку. На турниру је учествовало 54 такмичара. Награђене су следеће особе:

Категорија - Основне школе

I место – Булатов Витали (Bułatow Witali) – III разред
II место – Мирон Марчук (Miron Marczuk) – V разред
III место – Шатилович Александра (Szatyłowicz Aleksandra) - VI разред

Категорија - Средње школе

I место: - Давиђук Пиотр (Dawidziuk Piotr) – I разред
II место – Кжиштоф Кудерски (Krzysztof Kudersk) – III разред
III место – Анна Островиерх (Anna Ostrowierch) – I разред

Категорија - Више школе

I место – Марћин Пиекарски (Marcin Piekarski) – III разред
II место – Наталија Загживјец (Natalia Zagrzywiec) – III разред
III место – Моника Чапко (Monika Czapko) – III разред

Духовска изложба код капеле Свете Петке на Калимегдану

Од четвртка 8. до 12. јуна 2006. године Господње на платоу испред капеле Свете Петке биће одржана Духовска изложба, на којој ће бити представљене књиге богословско-духовног садржаја, затим иконе, фреске и остали предмети црквених уметности.

Изложбу ће отворити др Радомир Поповић, старешина цркве Ружице и капеле Свете Петке, а наступиће и Српски мушки хор, са диригентом Ђорђем Павловићем. У петак ће у 18,30 часова г. Владимир Димитријевић говорити на тему О путу спасења на почетку трећег миленијума. У суботу ће, у 18,30 часова, бити представљена књига Хришћани у свету, а протојереј др Љубомир Стојановић ће одржати предавање. У недељу ће изложба бити затворена уз појање хора цркве Ружице, са диригентом мр Небојша Цвијановић.

Годишња изложба икона и фресака академије СПЦ за уметности и конзервацију

У среду 7. јуна 2006. године Господње, у 19 часова, биће отворена завршна Годишња изложба икона и фресака на Академији Српске Православне Цркве за уметности и консервацију, у атељеу у улици Краља Петра I, бр. 2.

На изложби ће бити представљени живописачки радови који су стварани у академској 2005/06. години, а на видео-биму свим посетиоцима ће бити представљени радови са терена студената Академије.

Патријарх Српски Г. Павле служио у Београдском насељу Медаковић

Његова Светост Патријарх српски Г. Павле служио је јуче, на дан Светог Јована Владимира, Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Јована Владимира у београдском насељу Медаковић. Том приликом, Патријарх српски је преломио славски колач и пожелео свештенству, куму Миловану Јовановићу и свим славарима да у радости прославе храмовну славу.

Света Архијерејска Литургија у малој Трешњевици

У недјељу Светих Отаца (318 Богоносних отаца 03 јун/21 мај) Негово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански и цијеле Италије Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у Малој Трешњевици ( Архијерејско намјесништво бјеловарско).

У овом омаленом селу смјештеном на обронцима Билогоре послије непуне двије деценије отпојана је Света Архијерејска Литургија у оскрнављеном и порушеном храму Божјем.
Његовом Високопреосвештенству саслуживали су свештеници Миломир Гвојић парох бјеловарски и Милан Топић парох загребачки. Оно мало православних Срба колико је остало у овом крају, искупило се да дочека свога владику и да се Богу помоли на мјесту гдје су се њихови очеви и дједови вијековима молили.
У току своје проповиједи Високопреосвећени Митрополит Јован рекао је: Драга браћо и сестре, прво да се захвалимо Богу Оцу нашем што нам је даровао ово лијепо вријеме, коко би смо могли у овом ожалошћеном храму да одслужимо Свету Литургију. Ево данас смо овдје да наставимо традицију наших предака, који су подизали ову светињу и у њој се Богу молили. Давне 1722. године подигнута је ова светиња посвећена 318 Богоносних отаца, која је вазда била отворена за све људе без обзира на њихову вјеру и нацију. Вијековима су заједно и туговали и радовали се људи овог краја. Задњи пут када сам био у овој цркви, фотографисали смо онај дивни иконостас и остале црквене ствари које су ето нестале, нема их. Послије ових несретних година рата и сукобљавања, послије рушења и паљења, ево опет државне власти долазе да поправљају и да се супротставе оној идеологији која је била рушилачка и која је убијала и ширила зло. Ми у цркви увијек говоримо о ономе што је добро, о ономе што доноси мир међу људима. И онда када највише згријешимо, морамо да се молимо Богу и да једни другима опростимо. Речено је у Светом Писму «ако не опраштате сагрешења једни другима, ни отац ваш небески неће вам опростити ваша сагрешења».
Даље је у својој проповиједи Митрополит Јован храбрио вјерне да не клону духом, већ да без обзира на све недаће, заблагодаре Богу на свему, и да се прихвате обнове разореног храма. Нагласио је, да ће Митрополија загребачко-љубљанска, све да учинити да се разорени и похарани храм обнови, али да је исто тако важно, да и они, мада малобројни, у томе узму активно учешће.
Послије Свете Литургије Високопреосвећени Митрополит задржао се у разговору са окупљеним вјерницима, тјешећи их и објашњавајући колико је важно да се ова разорена светиња обнови.
Бака Нада Босанац, последња је православна Српкиња у селу Мала Трешњевица.

Саопштење за јавност

Поводом скорог изласка из штампе збирке пјесама "Конци", у издању Мјешовите средње електротехничке школе у Сарајеву, гдје се у пјесми под насловом "Жаљење" аутора Армана Алатовића, на увредљив начин говори о Господу Исусу Христу, Митрополит дабробосански Г. Николај, са свештенством Митрополије дабробосанске, упућује слиједеће саопштење за јавност:

"Ових дана смо имали прилику прочитати пјесму једног младог човјека, ученика Мјешовите средње електротехничке школе у Сарајеву, у којој се на подругљив и увредљив начин говори о Богочовјеку – Господу нашем Исусу Христу. Увреда је тиме већа, што се пјесма са оваквим садржајем промовише од стране једне образовне установе, која би своје ученике требала васпитати у смјеру културне, вјерске и националне толеранције.

Поменута пјесма дубоко вријеђа нас православне, као и све хришћане, а требала би да вријеђа и муслимане, који Господа Исуса Христа поштују као Божјег посланика.

Стога најоштрије протествујемо и дижемо свој глас против оваквог вријеђања осјећања вјерника, које нимало не доприноси продубљивању међурелигијског разумјевања, те очекујемо да ће се одговорни, на првом мјесту сама школа као издавач и њен директор, а затим и Просвјетно-педагошки завод, те Министарство образовања Кантона Сарајево, огласити и нама хришћанима упутити извињење за ову увреду.

Сматрамо да јавност не смије толерисати испаде ове и сличне врсте и да образовни систем не смије бити мјесто промоције нетолеранције према другом и другачијем, те од организација које се баве заштитом људских права очекујемо да се огласе, као што су то учиниле и у случају недавног објављивања слика увредљивих за муслимане.

петак, јун 02, 2006

У Цетињу отворена изложба икона полазника ликовне секције Цетињске Богословије

Његово Високопреосвештенство Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије благословио је и отворио 31. маја 2006. године Господње у Књигопечатњи Цетињског манастира изложбу икона полазника ликовне секције Богословије Светог Петра Цетињског.

О богословском значају икона и иконама које су синоћ изложене говорио је игуман Цетињског манастира јеромонах Лука, магистар историје умјетности.

Колективно крштење на Лединачком Језеру, Галилеја испод Фрушке Горе

Већ пету годину заредом парох лединачки Благоје Катић заједно са другим свештеницима из Срема организује групна крштења на лединачком језеру Сребро. Одушевљен лепотом језера учланио се у друштво које се бори за очување тог амбијента, који је по Катићевој замисли треба да постане и место духовног окупљања.

“Околина је слична оној око манастира Острог, јер језеро са три стране окружују стене, па смо стога одлучили да групна крштења организујемо да дан Василија Острошког, који је постао и заветни дан села. Прве године јавило се троје људи, наредне петнаестак, а овог пролећа смо на језеру крстили скоро 150 људи”, прича лединачки парох Катић.

Међутим, нигде нема амбијента као што је језеро у Лединцима и Катић каже да вернике оно подсећа на Галилејско језеро и на крштење Христа на Јордану, када су многи из масе света која је посматрала крштење Господа, пришли да и сами приме веру. “Вера нас учи да онај ко се не крсти водом и духом светим неће ући у царство небеско. Зато је крштење прва и основна света тајна и без крштења нема ни спасења”, каже лединачки парох. Мештанима се свиђају оваква крштења, нарочито јер све више људи долази у њихово село, па се и тако шири добар глас о Лединцима, па се они труде да сачувају своје језеро.

Отворено писмо протојереја Гојка Перовића председнику владе Црне Горе

Ректор Богословије Светог Петра Цетињског парох цетињски протојереј Гојко Перовић упутио је отворено писмо Премијеру Црне Горе Милу Ђукановићу:

Поштовани г.предсједниче Владе,

Обраћам Вам се као грађанин Црне Горе коме је у последњих неколико година угрожена лична безбједност, у појединим приликама онемогућен приступ радном мјесту, при чему се често доводе у питање јавни ред и мир у црногорским мјестима, а све то уз пасивно присуство припадника МУП-а Владе којој сте на челу . Ријеч је овдје о физичким атацима на браве и врата, и неовлашћеном уласку припадника извјесне невладине организације, у пет православних цркава у Катунској нахији.

Писмо у целости можете да прочитате у коментару.

Споменик Светом Ћирилу и Методију у Београду

Данас ће у Београду бити свечано постављен споменик Светом Ћирилу и Методију, недалеко од Вуковог Споменика. Томе Серафимовски је израдио споменик од бронзе. Висина споменика је 4, а са постаментом 5 метара.

Свети Стефан Пиперски

Његово Високопресвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је данас са свештенством Митрополије црногорско-приморске, на празник Светог Стефана Пиперског, Свету Архијерејску Литургију у Пиперима код Подгорице. Света служба Божија је почела у 9 часова.

четвртак, јун 01, 2006

Спасовдан – Вазнесење Господње

Света Архијерејска Литургија у цркви Вазнесења Господњег почиње у 9 часова, а началствоваће Његово Преосвештенство викарни Епикоп хвостански Г. Атанасије, уз саслужење седморице свештеника и тројице ђакона.

Резање славског колача Скупштине града Београда и Храма биће у 10,45, а домаћин славе у име Скупштине Града Београда је архитекта Ђорђе Бобић, градски архитекта.

Најваљено је присуство црквених великодостојника, многих јавних личности, политичара, културних и јавних радника; као и ЊКВ Принца Александра II Карађорђевића.

У 11,30 часова креће Литија опходом око Храма Вазнесења. Прво стајање ће бити иза олтарске апсиде, затим се креће улицама Адмирала Гепрата, Кнеза Милоша, до хотела Лондон, затим и улицом Краља Милана до Теразијске чесме где ће бити друго стајање. Затим ће литија ићи улицама Кнеза Михајла, Краља Петра до Саборне цркве где ће бити треће стајање. Затим литија улицама Симе Марковића, Поп Лукином, Бранковом, преко Зеленог венца, наставља улицама Краљице Наталије, Добрињском, Адмирала Гепрата до Вазнесењске цркве до гранитног крста у порти где ће се служити помен свим погинулима 6. априла 1941. године Господње.

Честитамо свим славарима и свим Београђанима Крсну славу – Спасовдан – Вазнесење Господње.
†††

Његово Високопресвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је данас са свештенством Митрополије црногорско-приморске, на празник Вазнесења Господњег - Спасовдан, Свету Архијерејску Литургију и обавити освећење цркве Вазнесења Господњег у Горњим Мркама у Пиперима код Подгорице. Светој служби Божијој која је почела у 9 часова предходило је саборно крштење у 8 часова.
†††

У манастиру Високи Дечани јуче је прослављена храмовна слава. На дан прослављања Вазнесења Господњег Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Г. Артемије, уз саслужење викарног Епископа липљанског Г. Теодосија. После Свете Литургије, кренуло се у литију, а после резања славског колача Преосвећени Владика Артемије се обратио окупљеним верницима и истакао улогу монаштва у очувању српских светиња на Косову и Метохији.
†††

Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Хризостом служио Свету Архијерејску Литургију у цркви Вазнесења Господњег у Чачку, уз саслужење свештеника и ђакона, а затим је предводио литију која се кретала главним градским улицама. На тај начин свечано је прослављена храмовна и градска слава.
†††

Његово Пресвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије са свештенством служио је поводом Спасовдана, Свету Архијерејску Литургију у ново изграђеној цркви Вазнесења Господњег у Ровцима код Берана са почетком од 10 часова. У току Свете службе Божије је обављено Саборно крштење. По завршетеку Светог Богослужења је одржан први црквено-народни сабор поводом празника Вазнесења Господњег, сеоске славе овог Беранског села.
†††

На празник Вазнесења Господњег (01. 06. 2006. године Господње), Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије је уз саслужење свештенства и монаштва Епархије далматинске, служио Свету Архијерејску Литургију на храмовној слави цркве Светог Спаса у Шибенику. Том приликом је поводом овог великог празника пререзан славски колач и одржана славска литија.

Након тога, епископ Фотије је сабраним верницима честитао храмовну славу и истакао важност догађаја који се данас празнује, којим је Господ наш Исус Христос и људску природу вазнео са земље на небо. Својим Вазнесењем у Славу Божију, Господ Исус Христос је показао где је наша истинска отаџбина и истинска отаџбина Цркве Његове. Поред тога, епископ Фотије је позвао сабрани народ да постојано чува и сведочи Православну веру у своме свакодневном животу, јер Православље у Својим њедрима, тј. у Светој Литургији чува бесцен бисер, који је Реч Божија.

Убиство Миљана Весковића у Житковцу код Звечана

У Житковцу код Звечана јутрос 1. јуна 2006 године Господње, на дан Вазнесења Господњег, око 3 сата из ватреног оружја убијен је Весковић Миљан, сазнаје КИМ радио. Аутомобил који је возио убијени пронађен је један километар од места убиства, између села Житковац и Грабовац. Портпарол регионалне полиције у Косовској Митровици Лари Милер потврдио је КИМ радију да се напад догодио и да је у том нападу убијен један Србин. Мотиви убиства за сада нису познати. Истрага је у току.


  
Православни Хришћани † Chrétien Orthodoxe † Ορθόδοξους Χριστιανούς †
† 동방정교회 † 東正教 † נצרות אורתודוכסית † Православное христианство † Christian Orthodox †