ꒌ Православни Хришћани
† мисија Цркве

субота, мај 06, 2006

Прослављен Свети великомученик Георгије

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Господин Николај служио је јуче, на Ђурђевдан, Свету Литургију у Манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији, уз саслужење двојице свештеника и ђакона.

По завршетку Свете Литургије извршена је литија и ломљење славског колача, након чега је Високопреосвећени Г. Митрополит освештао новосаграђени манастирски конак.

На велики празник Светог великомученика Георгија Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Господин Јоаникије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови код Берана. Свенародне свечаности почеле су уочи Ђурђевана отварањем књижевне вечери г. Мира Вуксановића у Центру за културу. У славу и част Светога Георгија велика народна Литија кроз Беране почела је у 17 часова и оцењује се као једна од најпосећенијих и најсвечанијих Литија у Епархији будимљанско-никшићкој. Црквена песма богослова орила се градом гласније и лепше него икада. По повратку Литије у манастир отпочела је Духовна академија Епископ Јоаникије честитао је славу и одржао уводну беседу. На Академији су учествовали г. Миро Вуксановић, проф. др Јован Делић, певачи српске народне музике Светлана и Александра Стевић, песник Благоје Баковић и други.

Његово Пресвештенство Епископ далматински Г. Фотије служио је 6. маја 2006.г. на празник Светог великомученика Георгија Свету Архијерејску Литургију у храму Св. Георгија у Книну уз саслужење свештенства и свештеномонаштва Епархије далматинске. У пригодној бесједи Епископ Фотије истакао је значај повратка избјеглица у своје куће и на своја огњишта позвавши све избјегле Далматинце да се врате и обнове своја огњишта, своје цркве, манастире и светиње.

На Ђурђевдан, 6.маја 2006 године, Његово Пресвештенство Епископ горњокарловачки Г. Герасим је поводом храмовне славе храма Светог великомученика Георгија у Двору служио Свету Архијерејску Литургију. Епископу су саслуживали: протојереј Радослав Анђелић парох дворски, јереј Зоран Мумовић парох костајнички и јереј Лука Верић парох топлички. Богослужењу су уз велики број верника, присуствовали и начелник општине Двор Милан Овлаковић, заменик начелника и председник СДС-а Никола Арбутна, председник већа општине Двор Милош Мркобрада, председник културног друштва Просвета, пододбора Двор Милош Кепчија, и председник већа за националне мањине Двор Симо Рајишић. После Заамвоне молитве освећена су славска жита и пререзани славски колачи. Свети великомученик Георгије је крсна слава многих Срба, као и појединих српских институција. У својој беседи Епископ Герасим је поздравио присутне вернике и честитао им крсну славу, подсетивши их на мученичко страдање Светог великомученика Георгија за веру у васкрслог Христа. После богослужења пред храмом је уприличен програм културног друштва Просвета, после чега је у парохијском дому приређена трпеза љубави.

Око десет хиљада Горанаца прославља Ђурђевдан, који се традиционално обележава у Гори где је и данас живо. Као и претходних година Горанци су дошли у свој завичај како би одржали старе обичаје, а млађи упознали прилику за женидбу и удају.
Један од организатора овог саборовања Горанаца Зећир Зурапи каже да Горанци славе Ђурђевдан где год да се налазе. „Где год да су у свету Горанци о Ђурђевдану маштају и на тај дан долазе у Гору.“ Он је додао да Горанци данас живе врло тешко, јер су остали без посла и без стедстава за живот.
Млади људи углавном долазе овде да се друже, упознају веселе...
Ђурђевданском слављу присуствовала је и принцеза Линда Карађорђевић, која је рекла да живот на Гори због својих вредности треба да се сачува. „Људи су овде изгубили много тога, посебно слободу. Ја ћу се борити на свој начин да се живот на Гори сачува,“ истакла је принцеза Карађорђевић. Прослава Ђурђевдана на Гори се наставља и сутра.


  
Православни Хришћани † Chrétien Orthodoxe † Ορθόδοξους Χριστιανούς †
† 동방정교회 † 東正教 † נצרות אורתודוכסית † Православное христианство † Christian Orthodox †