ꒌ Православни Хришћани
† мисија Цркве

уторак, мај 09, 2006

Марковдан у Подгорици

Његово Преосвештенство Епископ диоклијски Г. Јован служио је, на дан када Црква прославља Светог апостола и јеванђелисте Марка, небеског заштитника Подгорице, Свету Архијерејску Литругију, у цркви Светог Ђорђа под Горицом.
Свети јеванђелист Марко који је остао сасуд Божији био је изабран да оде у Египат у којем је царовало многобоштво, фараони и невјеровање у васкрсење Господње, рекао је Преосвећени Епископ диоклијски Г. Јован.
„Како је било јеванђелисти Марку да проповиједа тамо гдје је цвјетало такво многобоштво можемо да замислимо, али он је проповиједао силом васкрслога Господа. Како данашње Јеванђеље каже, апостолима и њиховим наследницима је дато да истјерују зле духове, да исцјељују болне и разрјешују, а све што је на земљи разријешено биће разријешено и на небесима, има ли веће снаге и силе од ове која је дата апостолима. Зато ми вјерујуемо не само у једну Свету и саборну апостолску Цркву, ми вјерујемо у апостолску Цркву, зато што је Црква заснована на темељима апостола, апостолског наслеђа и њиховог свједочења, апостолског прејемства које су, на жалост, прекинули римокатолици у једанаестом вијеку. Наследници апостола су православни Хришћани зато што су остали у вјери својих апостола и својих отаца, јер су ту вјеру проповиједали и наши преци. Није случајно што је Свети јеванђелист Марко изабран да буде заштитник Диоклије и то првог сједишта оних апостолских наследника у четвртом вијеку у Дукљи, који су тако радосно хитали у ове крајеве да благовијесте побједу распетога и васкрслога Господа, највећу побједу коју је Господ Исус Христос извојевао над смрћу, гријехом и ђаволом“, реко је Епископ Диоклијски Г. Јован.
Ми се данас као никада опредјељујемо за и против Христа. Када нас питају ко смо ми кажемо да смо Хришћани јер је у том имену садржан наш идентитет, нагласио је Владика Јован.
„Благодаћу и покровом Светих Божјих угодника, Светих апостола, Светог апостола Марка и Светога Георгија побједоносца и Светих мироносница, оних благовјесница чији спомен славимо у овој недјељи и сјећамо их се, нека би дао Господ да и ми принесемо своје унутарње миро Господу а то је честитост живота у врлини. Да тим миром помажемо ране Његове и да измучено тијело Његово, а то је наш народ утјешимо, да се не дијели него да зна ко је и коме припада, да брат брата загрли, да једни другима опростимо и да се у свјетлости Васкрсења молимо и за непријатеље и за оне који нас куну и прогоне и зло говоре, Сина ради човјечјега“, рекао је Владика Јован.
У току Свете службе Божије они који су се постом и молитвом припремили приступили су Светом путиру.
Свечана Литија улицама Подгорице коју је предводио Његово Преосвешетнство Епископ полошко-кумановски Г. Јоаким са свештенством и Божјим народом, кренула је испред цркве Светог Ђорђа у 18 часова.

5 Коментар/а:

Постави коментар

<< Почетна


  
Православни Хришћани † Chrétien Orthodoxe † Ορθόδοξους Χριστιανούς †
† 동방정교회 † 東正教 † נצרות אורתודוכסית † Православное христианство † Christian Orthodox †