ꒌ Православни Хришћани
† мисија Цркве

субота, мај 13, 2006

Прослава празника Светог Василија Острошког

Свечаном литијом у којој је учествовало преко десет хиљада вјерника житељи Никшића прославили су празник Светог Василија Острошког, небеског заштитника града под Требјесом. Литију су од никшиког саборног храма градским улицама предводили Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, господа епископи: Будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, Захумско-херцеговачки Г. Григорије, Диоклијски Г. Јован, Хумски Г. Максим и умировљени Епископ захумско-херцеговачки Г. Атанасије.

Учесници литије су код новоподигнутог споменика краљу Николи отпјевали његову пјесму-химну „Онамо, намо, за брда она“.

У никшићком саборном храму Светог Василија Острошког Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

У току Литургије бесједио је професор Богословског факултета СПЦ протојереј Радован Биговић који је између осталог казао да је Свети Василије „један од најочигледнијих доказа да наш Бог није далеки и одсутни Бог, већ Бог који хода овом планетом и да је он ту, са нама, у нашој историјској судбини. У Светом Василију су се сабрали сви наши вјекови, повезала сва наша времена, али је исто тако кроз њега одјекнуо и будући вијек“.

„Он је можда једина неспорна личност у Црној Гори и не само у њој. Народна душа ни према једној личности није имала и нема толику љубав као према Светом Василију Острошком“, закључио је отац Радован Биговић.


Многобројни верници окупили су се јуче ујутру 12. маја 2006. године Господње у цркви Светог Василија Острошког, на Бањици, како би у Литургијској заједници, око епископа, свештеника и ђакона - прославили храмовну славу.

На Светој Архијерејској Литургији је началствовао Преосвећени викарни Епископ хвостански Г. Атанасије, а саслуживали су му архијерејски намесник протојереј-ставрофор Чедомир Вучковић, протојереј Драгомир Убипариповић, протонамесник Петар Лукавац, јереј Јован Петровић, протођакон Радомир Ракић и ђакон Драган Шовљански. На Светој Литургији појали су млади који се свакодневно окупљају у својој парохијској цркви. После Свете Литургије на којој су се причестили скоро сви окупљени, Преосвећени Владика Атанасије је пререзао колач, са овогодишњим кумом славе и са парохијским свештеницима – јерејима Симом Кличковићем и Миланом Лазаревићем, који од самог почетка воде бригу о изградњи овог велелепног храма и парохијског дома који, из дана у дан, све више расте и задобија архитектонски облик који подсећа на златно доба владавине Карађорђевића Србијом.

Преосвећени Владика Атанасије је повео свештенике, ђаконе и сав верни народ у литију која је трикратно обишла цркву. “Сви смо се три пута помолили Богу да буде уз сав род српски и уз оне који нас мрзе и они који нас воле”, рекао је Преосвећени Владика на крају последњег опхода литије.

У надахнутој беседи Преосвећени Владика Атанасије говорио је о времену у коме је живео и богослужио Свети Василије. Поучивши народ о тешким временима турског ропства у којима је живео Светитељ, Владика Атанасије је говорио да је свако време у коме страда род православни страшно и да не можемо да говоримо како живимо у најтежа времена. “Сви хришћани, Срби поготову, одувек су били прогањани – јер нисмо од овога света.”

6 Коментар/а:

Постави коментар

<< Почетна


  
Православни Хришћани † Chrétien Orthodoxe † Ορθόδοξους Χριστιανούς †
† 동방정교회 † 東正教 † נצרות אורתודוכסית † Православное христианство † Christian Orthodox †