ꒌ Православни Хришћани
† мисија Цркве

понедељак, мај 22, 2006

На рушевинама цркве у Приштини обележен дан Светог Николе

Око тридесетак верника из Приштине окупило се на рушевинама цркве Светог Николе да би прославили данашњи празник. Литургију су служили протосинђел Нектарије и протојереј Милорад Цветковић. Верници који и данас живе у Приштини сваке године се окупљају у овом порушеном храму како би скромно обележили дан Светог Николаја, заштитника цркве. Храм Светог Николе у Приштини подигнут је 1883. године Господње великим напором тадашњих Срба Приштеваца, запаљен је 18.марта 2004, а његова обнова је у току.

1 Коментар/а:

  • Протосинђел Нектарије је у беседи након резања колача честитао славу надлежном пароху о.Милораду и православним верницима из Приштине пожелевши да се радови на обнови храма што пре приведу крају. "Ово није обновљена црква. Ово је рашчишћена, ограђена и привремено покривена црква и то је урађено да остатак зидова не би уништила вода и мраз током зиме. Сада је време да се храм потпуно обнови и ми то захтевамо зато што је наша насушна потреба да се као хришћани овде окупљамо на молитву. Надамо се да ће мо већ за зимску славу Светог Николе у потпуно обновљеној цркви моћи да служимо и свету литургију," рекао је у беседи отац Нектарије.
    Након делимичне обнове црква у Приштини није претрпела никаква додатна оштећења, као што је то недавно био случај у Подујеву, али је на згради парохијског дома поред цркве полупано неколико прозора.

    Додао Blogger Ђакон Горан, у уторак, мај 23, 2006 11:08:00 AM  

Постави коментар

<< Почетна


  
Православни Хришћани † Chrétien Orthodoxe † Ορθόδοξους Χριστιανούς †
† 동방정교회 † 東正教 † נצרות אורתודוכסית † Православное христианство † Christian Orthodox †