ꒌ Православни Хришћани
† мисија Цркве

петак, мај 26, 2006

На празник Светих Ћирила и Методија

Архерејска литургија у манастиру Светих Ћирила и Методија

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је поводом празника Светих Ћирила и Методија, Свету Архијерејску Литургију у манастиру посвећеном овим светитељима у Речинама код Колашина.

«Прва пјесма јутарње службе започиње ријечима «Бог је Господ и јави се нама». У тим ријечима садржано је све оно на чему почива наш људски живот. Тако је и цјелокупна Божја творевина по својој природи богојавна, кроз њу се открива Творац и јавља овоме свијету», рекао је Високопреосвећени Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије у бесједи окупљеним вјерницима у манастиру Ћириловац.

«Света браћа Кирило и Методије просвијетлили су нас, учинили нас хришћанима, дали нам азбуку и писмо, дали нам ћирилицу, а на првом мјесту дали су нам живу вјеру. И све дотле докле словенски народи буду вјерни Ономе који је увијек вјеран, они ће знати којим путем да ходе. Они који скрену са тог пута који води у живот губе своје оријентире на земљи, без обзира колико их има. Бог је остао вјеран онима који су Њему остали вјерни. Свето Божије сјеме никада, па ни данас, није ишчезло са земље. Није већина мјерило истине никада била», рекао је Високопреосвећени Митрополит Амфилохије.

Света Литургија на празник Светих Кирила и Методија у Кистањама


На празник Светих Кирила и Методија у Кистањама служена је Света Литургија. Свету Литургију је служио игуман манастира Крке архимандрит Герман уз саслужење свештенства Епархије далматинске. На Светој Литургији је било око стотињак вјерника који су својим учешћем доказали своју љубав према својој светој цркви и према свом крају.

Концерт, посвећен празнику словенске писмености и културе при храму Христа Спаса


Словенски Фонд Русије - организација, која подржава словенску културу, литератуту и искуство у Русији, приредила је при храму Христа Спаситеља концерт у част празника Светих равноапостолних Ћирила и Методија учитеља Словенских, и као такав свенационални празник словенске културе и писмености.

Архимандрит Антоније, Предстојатељ Српске Православне Цркве при Московској Патријаршији присуствовао је срдачном пријему с другим Предстојатељима Аутокефалних Цркава.


  
Православни Хришћани † Chrétien Orthodoxe † Ορθόδοξους Χριστιανούς †
† 동방정교회 † 東正教 † נצרות אורתודוכסית † Православное христианство † Christian Orthodox †