ꒌ Православни Хришћани
† мисија Цркве

петак, мај 26, 2006

Студенти теологије посетили Фочу

Након међурелигијског сусрета младих теолога у Сарајеву, студенти теолошких факултета из Сарајева посјетили су Фочу, 22. и 23. маја. И овај пут, организатори сусрета били су Међурелигијско вијеће у Босни и Херцеговини и Фондација Конрад Аденауер.

По доласку у Фочу, мјешовита група студената Фрањевачке теологије, Врхбосанске теологије, Факултета исламских наука, Православног Богословског факултета из Фоче, те представника Међурелигијског вијећа и Фондације Конрад Аденауер, обишла је градски музеј и упознала се са историјом овог краја. Након музеја, студенти су посјетили православни храм Светог Николе, са чијом историјом их је упознао старјешина, протојереј Ранко Билинац, те Атик Али-пашину (Муслук) џамију, која је тренутно у фази обнове, гдје их је поздравио главни имам, г. Асим Каровић, упознавши их са историјом џамије и са животом вјерника муслимана у овоме граду.

Другог дана боравка у Фочи, студенти су посјетили Православни богословски факултет Светог Василија Острошког и Богословију Светог Петра Дабробосанског. Домаћин студентима био је декан Факултета протојереј-ставрофор др Предраг Пузовић, који је у факултетском амфитеатру одржао предавање о историји ове високошколске установе и упознао их са њеним наставним планом и програмом. Млади теолози су обишли просторије у којима живе и раде студенти и професори Богословског факултета као и професори и ђаци средње богословске школе, послије чега је у трпезарији Богословског факултета за госте уприличен ручак.

Потом су се студенти упутили према манастиру Добруну код Вишеграда, гдје су обишли манастирски музеј и упознали се са вишевјековном историјом манастира и народа тога краја.

Учесници овог сусрета похвалили су организацију сусрета од стране Међурелигијског вијећа у Босни и Херцеговини и Фондације Конрад Аденауер, изразивши жељу да ово буде само почетак сарадње високих богословских школа у Босни и Херцеговини. Такође су се сложили око неопходности што бржег враћања у Сарајево Православног богословског факултета, чиме би се побољшала сарадња међу високим богословским училиштима и омогућило да Богословски факултет заузме заслужено мјесто у научном и културном животу града Сарајева.


  
Православни Хришћани † Chrétien Orthodoxe † Ορθόδοξους Χριστιανούς †
† 동방정교회 † 東正教 † נצרות אורתודוכסית † Православное христианство † Christian Orthodox †