ꒌ Православни Хришћани
† мисија Цркве

понедељак, мај 29, 2006

Др Кристијан Шварц-Шилинг у посети Патријарху

Његова Светост Патријарх српски Г. Павле примио је данас, заједно са Високопреосвећеним Митрополитом дабробосанским Г. Николајем, у Патријаршијском двору, у Београду, др Кристијана Шварц-Шилинга, Високог представника Међународне заједнице у Сарајеву.

Приликом речи добродошлице, Патријарх српски Г. Павле је истакао да је рођен, да се школовао и да је службовао у мултиетничкој средини. “У вишенационалним срединама има људских проблема, који се решавају веома брзо и лако ако се сви понашају као што приличи свакоме човеку.” Свјетјејши Патријарх је нагласио да је неопходно да, у тешким ситуацијама које би требало да се решавају, односи према свим народима буду исти, јер сви људи на свету имају права на миран и достојанствен живот. Патријарх је нагласио да се нада да ће сви проблеми бити превазиђени у интересу мира, слободе и поштовања људских права.

Високи гост из Сарајева је заблагодарио Патријарху што је издвојио време за овај састанак. Др Шварц-Шилинг је истакао да је за четири месеца колико је на месту Високог представника Међународне заједнице у Сарајеву, тежио да истакне важност Цркава и верских заједница у мултиетничком друштву, а посебно важност пажљивог и недвосмисленог коришћења медија. У том периоду он се сусрео са свим поглаварима Цркава и верских заједница у Босни и Херцеговини. По питању враћања црквене имовине, а посебно зграде у којој би био смештен Православни богословски факултет Светог Василија Острошког у Сарајеву, др Шварц-Шилинг је истакао да у Босни и Херцеговини није донет закон о реституцији црквене имовине, али да они посебно настоје да се ова зграда која је била у власништву Митрополије дабробосанске врати свом власнику, на начин који би задовољио све.

Његова Светост Патријарх српски Г. Павле је на крају разговора истакао да су правда и слобода заједнички интерес свих народа и свих Цркава и верских заједница. У том правцу верски поглавари треба да делају, јер смо сви ми пореклом од Адама и Еве и треба да заједно живимо у миру. “Зато треба да будемо на истом путу, како Свети апостол Павле каже, да будемо Божји сарадници, јер ако се ми потрудимо и Бог ће нам помоћи.”

После посете Српској Патријаршији, др Кристијан Шварц-Шилинг, Високи представник Међународне заједнице у Сарајеву, посетио је Саборну цркву у Београду.

1 Коментар/а:

Постави коментар

<< Почетна


  
Православни Хришћани † Chrétien Orthodoxe † Ορθόδοξους Χριστιανούς †
† 동방정교회 † 東正教 † נצרות אורתודוכסית † Православное христианство † Christian Orthodox †