ꒌ Православни Хришћани
† мисија Цркве

среда, мај 31, 2006

Бискуп дубровачки Монсињор др Желимир Пуљић посетио Епархију захумско-херцеговачку

На позив Епископа захумско-херцеговачког Г. Григорија, Бискуп дубровачки монсињор др Желимир Пуљић посјетио је Епархију захумско-херцеговачку и у Саборишту Отац Јустин Поповић одржао предавање на тему: Желимо у Европу - коју?( Допринос хришћанства у процесу уједињења Европе )

На почетку предавања, пред многобројном публиком, Епископ Григорије је поздравио Бискупа Пуљића и захваливши му се на посјети, истакао добру сарадњу Бискупије дубровачке и Епархије ЗХиП, те најавио читав циклус предавања на исту тему.

У свом предавању Бискуп Пуљић се осврнуо на духовну кризу данашње Европе и рекао да су: ....слабости и болести старог континента материјализам, духовна анемија, интелектуални агностицизам, индивидуализам и ''лагано одметништво од вјере''... Зато се и вели како је и човјек и Еуропа у кризи, о чему рјечито говоре типично европске појавности: агресивни лаицизам и вјерска равнодушност.

У даљњем излагању образлажући какву ту Европу желимо и шта хришћани и Цркве у Европи требају чинити Бискуп Пуљић је истакао да: .... Ваља нам друштву и култури, који су уроњени у потрошачки менталитет и затворени наднаравним стварностима, а често и робови древних или пак нових идолопоклонстава, откривати и тумачити смисао отајства вјере и кршћанства, обнављати литургијска славља, осигуравати просторе шутње, молитве и разматрања. Цркве се не смију умарати стално понављајући Еуропљанима нека се не плаше Криста и његове поруке. Јер, Бог наде неће их напустити. Нека вјерују у његову љубав која спашава и поуздавају се у милосрђе које прашта и оживљује.........

У склопу посјете Епархији ЗХиП, Бискуп Пуљић је посјетио и Манастир Тврдош те Храм Херцеговачку Грачаницу, којом приликом му је Епископ Григорије поклонио на дар икону, рад иконописачке радионице Галерије Црквина.

1 Коментар/а:

Постави коментар

<< Почетна


  
Православни Хришћани † Chrétien Orthodoxe † Ορθόδοξους Χριστιανούς †
† 동방정교회 † 東正教 † נצרות אורתודוכסית † Православное христианство † Christian Orthodox †