ꒌ Православни Хришћани
† мисија Цркве

недеља, мај 14, 2006

Сусрет младих теолога у Сарајеву


У организацији Међурелигијског вијећа у Босни и Херцеговини и Фондације Конрад Аденауер, у Сарајеву је, 9. и 10. маја 2006. године Господње, одржан међурелигијски сусрет младих теолога са Православног богословског факултета из Фоче, Врхбосанске католичке теологије, Фрањевачке теологије и Факултета исламских наука.

Сусрет је почео на Врхбосанској католичкој теологији, гдје је студенте поздравио монсињор др Мато Зовкић, говорећи о историјату ове високошколске установе и њеном наставном плану и програму. Након одржаног предавања др Зовкић је гостима показао просторије у којима живе и раде студенти и професори.

Студенти су посјетили јеврејску синагогу, иначе сједиште Јеврејске Општине у Сарајеву, гдје је уприличен ручак, након којег су упознати са историјом синагоге и јеврејске заједнице у Сарајеву и посјетили музеј јеврејске заједнице. Такође су обишли и друге храмове и богомоље: стару православну цркву и црквени музеј на Башчаршији, римокатоличку катедралу и Бегову џамију, гдје су упознати са њиховим историјатом, као и животом вјерника у граду Сарајеву.

Другог дана сусрета, млади теолози су посјетили Факултет исламских наука, гдје је др Зулхија Хасановић одржао предавање о историји исламских вјерских школа у Босни и Херцеговини. Домаћини су учеснике сусрета почастили ручком у трпезарији факултета, представили план и програм наставе, а посјећене су и учионице, као и молитвени простор на факултету.

На Фрањевачкој теологији, госте је поздравио декан, фра др Иван Шарчевић, који је, кроз историјски пресјек, описао живот и организацију фрањеваца у Босни и Херцеговини, те план и програм наставе на Фрањевачкој теологији.

Студенти Православног богословског факултета желе овом приликом да се захвале организаторима, Међурелигијском вијећу у БиХ и Фондацији Конрад Аденауер, који су омогућили да до сусрета дође, као и управи и студентима Врхбосанске католичке теологије, који су им двије вечери били домаћини и срдачно их угостили. Такође, захвалност припада и домаћинима на Факултету исламских наука, Фрањевачкој теологији и Јеврејској Општини у Сарајеву.

5 Коментар/а:

Постави коментар

<< Почетна


  
Православни Хришћани † Chrétien Orthodoxe † Ορθόδοξους Χριστιανούς †
† 동방정교회 † 東正教 † נצרות אורתודוכסית † Православное христианство † Christian Orthodox †