ꒌ Православни Хришћани
† мисија Цркве

среда, мај 31, 2006

Научни скуп под називом Свети Никита Ремезијански

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г. Иринеја, у суботу, 27. маја 2006. године Господње, у Гимназији, у Белој Паланци (Ремезијани) одржан је научни скуп о Светом Никити Ремезијанском.

У јутарњим сатима, одржана је Света Литургија у мушком манастиру Дивљану. Затим су сви учесници научног скупа обишли манастирски комплекс, да би се после упутили у Белу Паланку. Научни скуп је организован поводом скорог објављивања сабраних дела Светог Никите Ремезијанског које је са оригинала, односно са латинског језика превела Душица Петровић. Преведене су Никитине омилије и поуке које је он беседио катихуменима.

У научном скупу узели су учешће познати богослови, археолози, историчари и лингвисти, међу којима истичемо Преосвећеног умировљеног Епископа захумско-херцеговачког Г. Атанасија (Јевтића), протојереја-ставрофора др Радомира Поповића, др Александра Јовановића, мр Владимира Цветковића. Са овог научног скупа биће објављен и зборник радова на разне теме које су у вези са Светим Никитом Ремезијанским.

Протојереј-ставрофор др Радомир Поповић, као декан Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију даривао је братство манастира Дивљана фреском на платну Светог Никите Ремезијанског, оригинални рад Горана Јанићијевића, професора Фрескописа на Академији.

1 Коментар/а:

Постави коментар

<< Почетна


  
Православни Хришћани † Chrétien Orthodoxe † Ορθόδοξους Χριστιανούς †
† 동방정교회 † 東正教 † נצרות אורתודוכסית † Православное христианство † Christian Orthodox †