ꒌ Православни Хришћани
† мисија Цркве

уторак, јун 06, 2006

Десница Светог Јована Крститеља од 7 јуна до 16 јула у Русији

Једна од највећих хришћанских Светиња, десна рука Светог пророка, претече и Крститеља Господњег Јована приспјеће сјутра са престоног града Цетиња у четрдесетодневну благословену посјету православној Русији, земљи из које се смирено повукла у вихору бољшевичке револуције још давне 1918. године.

У телефонском разговору јеромонах Петар (Драгојловић) сабрат Цетињског манастира који се налази на студијском боравку у Москви је рекао да је поновни долазак руке Светог Јована Крститеља у руску земљу прије свега огроман благослов за ову мученичку исповиједничку страну хришћанске васељене. Светиња долази с југа да собом објави ону духовну топлину и огањ Божанске љубави који се отворено пројавио кроз вапај Светог Јована свим народина и свим нацијама «Покајте се јер се приближило Царство небеско».

3 Коментар/а:

  • «Ових дана читава православна Русија као да трепери у неком тешко опипљивом ишчекивању, до сјутра када ће тачно у 16 часова десница највећег човјека икада рођеног од жене приспјети на аеродром «Внуково» у јужном предграђу престонице Русије и мегаполиса од петнаест милиона житеља, Москве. Десницу првог апостола и последњег пророка Светог Јована свечано ће дочекати неколико архијереја Руске Православне Цркве, многобројно духовенство и представници Руске Федерације. После кратког молебана на самом аеродрому, тачно у 18 часова Свете мошти ношене у наручју Архипастира Црне Горе, Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско-приморског Г. Амфилохија у току свеноћног бденија биће предате Његовој Светости Патријарху Московском и цијеле Русије Алексију Другом у храму Христа Спаситеља у Москви», рекао је Радио «Светигори» јеромонах Петар (Драгојловић).

    Његова Светост Патријарх Алексије Други ће након бденија Светињу приложити на раније припремљено, специјално заштићено мјесто које ће чувати свештенство Руске и Српске Православне Цркве, као и многобројни чланови федералне службе безбједности.

    «Тада ће кренути оно што можете доживјети само у православној Русији. Десетине и десетине хиљада вјерника из читаве земље, велика непрегледна ријека сливаће се ка ушћу благослова Господњег, Десници Светог Јована Крститеља. Поклонити се Светим моштима биће огроман подвиг јер ће се у редовима чекати и по осам сати, дан после доласка Деснице Светог Јована Крститеља», каже јеромонах Петар.

    Његова Светост Патријарх Московски и цијелем Русије Алексије Други уз саслужење Високопреосвећеног Архиепископа Цетињског и Митрополита Црногорско-приморског Г. Амфилохија и многобројних архијереја и свештеника Руске и Српске Православне Цркве, служиће први дан по доласку велике Светиње, у четвртак 8. јуна у храму Христа Спаситеља Свету Божанствена Литургију, којом ће ово свеопште торжество још више бити духовно увеличано а цијелом догађају дат печат пуноће.

    «Како ни један дио европске Русије не би био лишен благословеног присуства Деснице Јованове, Светиња ће 16 јуна напустити престони град Москву и стићи Нижњи Новгород, 19. јуна посјетиће Черобскари , 21. јуна Јекатеринбург на Уралу, 24. јуна Чељабинск, 26. Саратов, 29. Минералне Воде, градић на Кавказу, 1. јула Ростов на Дону, 3. јула главни град Бјелорусије Минск, 6. јула Санкт-Петербург и на крају 12. јула Кијев, престоницу Украјине одакле ће се 16. јула специјалним авионом поново вратити у Црну Гору», рекао је отац Петар.

    Путовање Деснице Светог Јована Крститеља кроз Русију трајаће тачно четрдесет дана а догађај ће пратити бројне медијске куће, како државне тако и црквене. За ову прилику штампане су и специјалне публикације и монографије које ће сваког заинтересованог ближе упознати о Десници Светог Јована и њеном ходу кроз историју. Додатно ће бити штампани акатисти и молебани Кртитељу Христовом, његово житије као и кратак историјат Цетињског манастира праћен фотографијама.

    Како је у изјави за Радио «Светигору» рекао јеромонах Петар «Сва праволавна Русија је у ишчекивању, у ваздуху трепери неки чудесан благослов долазеће Светиње из Црне Горе која непрестано и неуморно свакога човјека призива покајању. У духу позива на свенародно покајање написана је и штампана специјална посланица Његове Светости Патријарха Алексија Другог».

    Додао Blogger Ђакон Горан, у понедељак, јул 24, 2006 4:07:00 PM  

  • СВЕЧАНИ ДОЧЕК РУКЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА У ХРАМУ ХРИСТА СПАСИТЕЉА У МОСКВИ

    Света десница Светог Јована Крститеља која је јуче из Цетињског манастира пренијета у Москву ради четрдесетодневног путовања по православној Русији синоћ је у 18 часова, по московском времену, стигла у московски Храм Христа Спаситеља, јавио је из Москве Радио-Светигори јеромонах Петар (Драгојловић).

    Тада је, у току великог бденија у Храму, Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, пролазећи кроз два реда од око двије стотине свештеника Руске и Српске Православне Цркве предао на западном улазу храма Христа Спаситеља Свјатјејшем Патријарху Московском и цијеле Русије Алексију Другом једну од највећих Светиња хришћанске васељене.

    Ушавши у Храм, у пратњи црквено-државне делегације која је Светињу допратила са Цетиња, Патријах Алексије је Руку највећег рођеног од жене положио на централно место у Храму, у специјално приготовљено постоље, заштићено непробојним стаклом и украшено иконом Светог Јована и цвијећем. У пригодном слову Руски Патријарх је посебно заблагодарио Високопреосвећеном Владици Амфилохију и Митрополији црногорско-приморској због доласка руке Светог Јована у Русију. Патријарх је истакао да је долазак Руке велики благослов и огромна радост за све вјернике Руске Православне Цркве, нагласивши да све нас она призива на покајање и живот по Јеванђељу.

    По завршетку бденија, негдје око 19,30 часова по московском времену, Патријарх московски се по други пут поклонио Светој десници, а за њим су то учинили педесет владика Руске Православне Цркве и око двије стотине свештеника. Храм Христа Спаситеља био је претијесан да суноћ прими све вјернике, тако да је велики број њих остао у порти. По ријечима оца Петра, у Москви се процјењује да се за непуних сат и по времена руци Светог Јована поклонило неколико хиљада Московљана.

    Свјатјејши Патријах Алексиј данас ће, уз саслужење Архиепископа Цетињског Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија, педесет владика Руске Православне Цркве и Руске Заграничне Цркве, те око двије стотине свештеника из Русије, Црне Горе и Србије у храму Христа Спаситеља поводом доласка Свете деснице у Москву служити Свету архијерејску литургију.

    Извор: Светигора прес - Р.В.

    Додао Blogger Ђакон Горан, у понедељак, јул 24, 2006 4:07:00 PM  

  • РУКА СВЕТОГ ЈОВАНА У МОСКВИ САБИРА ХРИШЋАНСКУ ВАСЕЉЕНУ

    Десетине хиљада православних вјерника из читаве Русије већ данима стрпљиво чекају у километарским редовима испред храма Христа Спаситеља у центру Москве како би се поклониле највећој хришћанској Светињи Десници Светог Јована Крститеља којом је крштен Господ наш Исус Христос, Спаситељ свијета, рекао је Радио-Светигори јеромонах Петар (Драгојловић) у свом најновијем јављању из Москве.

    «Православни вјерници, не само из Русије већ и и из околних земаља пристижу у великом броју у храм Христа Спаситеља, а због великог прилива вјерника Руска Православна Црква је одлучила да од данас уведе и другу смјену тако да ће се непрекидно двадесет четири сата православни вјерници моћи поклонити Десници Светог Јована Претече Господњег. Уводе се и ноћна дежурства како би што више Московљана и вјерника из осталих крајева могло да цјелива ову велику Светињу», рекао је јеромонах Петар.

    По ријечима оца Петра, процјењује се да ће се Светињи за ових десет дана колико ће боравити у Москви, уз увођење и друге смјене поклонити и сто педестет хиљада вјерника који пристижу из Румуније, Бугарске, Грузије, Украјине, Бјелорусије, Грчке. «Ово је велики догађај не само за Руску Православну Цркву, већ се може рећи да је ово један васељенски догађај који је окупио и још више зближио све православен вјернике из цијелог свијета», каже отац Петар.

    Јеромонах Петар је подсјетио да је Москва град који има неколико подворја помјесних Православних Цркава. Поред Српске Православне Цркве ту су и Антиохијска Патријаршија, Бугарска Православна Црква, Атинска Архиепископија и друге.
    «Поред православних вјерника свих нација, окупљају се и припадници других хришћанских конфесија, како протестанти и римокатолици тако и Јермени који припадају монофизитској цркви. Људи чекају и по десет сати, чак и по цијелу ноћ», рекао је јеромонах Петар.

    Света десница Светог Претече и Крститеља Господњег остаће у Москви до петка када креће за Нижњи Новогород гдје ће на поклоњењу бити неколико дана када ће кренути ка Чепорскарију, Екатеринбургу, Чељабинску, Минералним водама на Кавказу, Ростову на Дону, Минску, Петрограду да би се на крају 16. јула се из Кијева вратила у Црну Гору.

    Извор: Светигора прес - С.К.

    Додао Blogger Ђакон Горан, у понедељак, јул 24, 2006 4:10:00 PM  

Постави коментар

<< Почетна


  
Православни Хришћани † Chrétien Orthodoxe † Ορθόδοξους Χριστιανούς †
† 동방정교회 † 東正教 † נצרות אורתודוכסית † Православное христианство † Christian Orthodox †