ꒌ Православни Хришћани
† мисија Цркве

четвртак, јун 01, 2006

Спасовдан – Вазнесење Господње

Света Архијерејска Литургија у цркви Вазнесења Господњег почиње у 9 часова, а началствоваће Његово Преосвештенство викарни Епикоп хвостански Г. Атанасије, уз саслужење седморице свештеника и тројице ђакона.

Резање славског колача Скупштине града Београда и Храма биће у 10,45, а домаћин славе у име Скупштине Града Београда је архитекта Ђорђе Бобић, градски архитекта.

Најваљено је присуство црквених великодостојника, многих јавних личности, политичара, културних и јавних радника; као и ЊКВ Принца Александра II Карађорђевића.

У 11,30 часова креће Литија опходом око Храма Вазнесења. Прво стајање ће бити иза олтарске апсиде, затим се креће улицама Адмирала Гепрата, Кнеза Милоша, до хотела Лондон, затим и улицом Краља Милана до Теразијске чесме где ће бити друго стајање. Затим ће литија ићи улицама Кнеза Михајла, Краља Петра до Саборне цркве где ће бити треће стајање. Затим литија улицама Симе Марковића, Поп Лукином, Бранковом, преко Зеленог венца, наставља улицама Краљице Наталије, Добрињском, Адмирала Гепрата до Вазнесењске цркве до гранитног крста у порти где ће се служити помен свим погинулима 6. априла 1941. године Господње.

Честитамо свим славарима и свим Београђанима Крсну славу – Спасовдан – Вазнесење Господње.
†††

Његово Високопресвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је данас са свештенством Митрополије црногорско-приморске, на празник Вазнесења Господњег - Спасовдан, Свету Архијерејску Литургију и обавити освећење цркве Вазнесења Господњег у Горњим Мркама у Пиперима код Подгорице. Светој служби Божијој која је почела у 9 часова предходило је саборно крштење у 8 часова.
†††

У манастиру Високи Дечани јуче је прослављена храмовна слава. На дан прослављања Вазнесења Господњег Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Г. Артемије, уз саслужење викарног Епископа липљанског Г. Теодосија. После Свете Литургије, кренуло се у литију, а после резања славског колача Преосвећени Владика Артемије се обратио окупљеним верницима и истакао улогу монаштва у очувању српских светиња на Косову и Метохији.
†††

Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Хризостом служио Свету Архијерејску Литургију у цркви Вазнесења Господњег у Чачку, уз саслужење свештеника и ђакона, а затим је предводио литију која се кретала главним градским улицама. На тај начин свечано је прослављена храмовна и градска слава.
†††

Његово Пресвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије са свештенством служио је поводом Спасовдана, Свету Архијерејску Литургију у ново изграђеној цркви Вазнесења Господњег у Ровцима код Берана са почетком од 10 часова. У току Свете службе Божије је обављено Саборно крштење. По завршетеку Светог Богослужења је одржан први црквено-народни сабор поводом празника Вазнесења Господњег, сеоске славе овог Беранског села.
†††

На празник Вазнесења Господњег (01. 06. 2006. године Господње), Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије је уз саслужење свештенства и монаштва Епархије далматинске, служио Свету Архијерејску Литургију на храмовној слави цркве Светог Спаса у Шибенику. Том приликом је поводом овог великог празника пререзан славски колач и одржана славска литија.

Након тога, епископ Фотије је сабраним верницима честитао храмовну славу и истакао важност догађаја који се данас празнује, којим је Господ наш Исус Христос и људску природу вазнео са земље на небо. Својим Вазнесењем у Славу Божију, Господ Исус Христос је показао где је наша истинска отаџбина и истинска отаџбина Цркве Његове. Поред тога, епископ Фотије је позвао сабрани народ да постојано чува и сведочи Православну веру у своме свакодневном животу, јер Православље у Својим њедрима, тј. у Светој Литургији чува бесцен бисер, који је Реч Божија.

1 Коментар/а:

Постави коментар

<< Почетна


  
Православни Хришћани † Chrétien Orthodoxe † Ορθόδοξους Χριστιανούς †
† 동방정교회 † 東正教 † נצרות אורתודוכסית † Православное христианство † Christian Orthodox †