ꒌ Православни Хришћани
† мисија Цркве

петак, јун 02, 2006

Свети Стефан Пиперски

Његово Високопресвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је данас са свештенством Митрополије црногорско-приморске, на празник Светог Стефана Пиперског, Свету Архијерејску Литургију у Пиперима код Подгорице. Света служба Божија је почела у 9 часова.

2 Коментар/а:

  • Greets to the webmaster of this wonderful site! Keep up the good work. Thanks.
    »

    Додао Anonymous Анониман, у понедељак, јул 03, 2006 11:40:00 PM  

  • Његово Високопреосвештенство Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије са свештенством, служио је поводом празника Вазнесења Господњег-Спасовдана, Свету Архијерејску Литургију и обавио освећење цркве Вазнесења Господњег у Горњим Мркама код Подгорице.

    Ако би се човјек само усавршавао у границама своје природе, онда би последња ријеч људске природе били ови гробови који стоје око нас. Све што човјек ради и ствара овдје на земљи заврши се гробом, рекао је Високопреосвећени Митрополит Црногорско-приморски г. Амфилохије у својој бесједи окупљеном вјерном народу.

    И цар и просјак, и богати и сиромашни, и учени и неуки сви су барабар под гробном плочом.

    „Ако се све овдје на земљи завршава гробом и смрћу онда је човјек затворен као миш у мишоловци. Овај свијет онда личи на мишоловку или паукову мрежу у коју се хватају и мишеви и паукови, и мрави и црви, и људи. Мишоловка или паукова мрежа била би последња ријеч овог људског живота. Зато се Бог и вазнио данас на небеса да би показао да је мјера људског савршенства безмјерна, да човјек није осуђен на смрт, да није роб смрти, већ да у себи носи квасац бесмртности, вјечности, непролазности. Човјеково савршенство не завршава се оним што ради овдје на земљи него оним што му је Бог записао и одредио својим вјечним, божанским промислом“, рекао је Високопреосвећени Митрополит Црногорско-приморски г. Амфилохије.

    Човјек се рађа, узраста и стиче знања до смрти, али право истинско знање је оно које побјеђује смрт, рекао је Митрополит Амфилохије.

    „Човјек је на земљи створен не да би на њој остао, као што ни птићи не треба да остану у савијеном гнијезду птице већ да им у њему порасту крила да би се винули према небесима. Ова земља је као гнијездо које је Бог створио за нас људе, али не да у њему останемо него да на њој добијемо небеска, Божја крила, мудрост, знање и силу вјечности и бесмртности, да би тим крилима узлетјели до небеса и с оне стране небеса, да би се узнијели када наш час дође, оним путем којим се Господ узнио, да би се и ми за Њим и са Њим узнијели на небеса и да би нам се откриле оне велике и Свете тајне сакривене од наших тјелесних очију које задобијамо овдје на земљи, сакривене и од нашег тјелесног знања које стичемо кроз науке земаљске“, рекао је Митрополит Амфилохије и нагласио да је Вазнесење велики Свети дан, пуноћа свих земаљских дана и пуноћа Божје славе.

    Након Свете службе Божије Митрополит Амфилохије је архијерејским граматама одликовао Драгољуба и Миладина Новаковића и Сашу Аћимића који су најзаслужнији за обнову цркве у Горњим Мркама.

    Кумство храмовне славе за наредну годину преузео је Божо Новаковић.

    Извор: Светигора прес - С.Ж./ С.К.

    Додао Blogger Ђакон Горан, у понедељак, јул 24, 2006 2:05:00 PM  

Постави коментар

<< Почетна


  
Православни Хришћани † Chrétien Orthodoxe † Ορθόδοξους Χριστιανούς †
† 동방정교회 † 東正教 † נצרות אורתודוכסית † Православное христианство † Christian Orthodox †