ꒌ Православни Хришћани
† мисија Цркве

понедељак, јун 05, 2006

Саопштење за јавност

Поводом скорог изласка из штампе збирке пјесама "Конци", у издању Мјешовите средње електротехничке школе у Сарајеву, гдје се у пјесми под насловом "Жаљење" аутора Армана Алатовића, на увредљив начин говори о Господу Исусу Христу, Митрополит дабробосански Г. Николај, са свештенством Митрополије дабробосанске, упућује слиједеће саопштење за јавност:

"Ових дана смо имали прилику прочитати пјесму једног младог човјека, ученика Мјешовите средње електротехничке школе у Сарајеву, у којој се на подругљив и увредљив начин говори о Богочовјеку – Господу нашем Исусу Христу. Увреда је тиме већа, што се пјесма са оваквим садржајем промовише од стране једне образовне установе, која би своје ученике требала васпитати у смјеру културне, вјерске и националне толеранције.

Поменута пјесма дубоко вријеђа нас православне, као и све хришћане, а требала би да вријеђа и муслимане, који Господа Исуса Христа поштују као Божјег посланика.

Стога најоштрије протествујемо и дижемо свој глас против оваквог вријеђања осјећања вјерника, које нимало не доприноси продубљивању међурелигијског разумјевања, те очекујемо да ће се одговорни, на првом мјесту сама школа као издавач и њен директор, а затим и Просвјетно-педагошки завод, те Министарство образовања Кантона Сарајево, огласити и нама хришћанима упутити извињење за ову увреду.

Сматрамо да јавност не смије толерисати испаде ове и сличне врсте и да образовни систем не смије бити мјесто промоције нетолеранције према другом и другачијем, те од организација које се баве заштитом људских права очекујемо да се огласе, као што су то учиниле и у случају недавног објављивања слика увредљивих за муслимане.


  
Православни Хришћани † Chrétien Orthodoxe † Ορθόδοξους Χριστιανούς †
† 동방정교회 † 東正教 † נצרות אורתודוכסית † Православное христианство † Christian Orthodox †