ꒌ Православни Хришћани
† мисија Цркве

петак, јун 09, 2006

Митрополит Николај је осветио новообновљени храм у околиштима код Фоче

На дан крсне славе новообновљенoг храма Светих цара Константина и царице Јелене у Околиштима код Фоче, 3. јуна ове године, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај, уз саслужење више свештеника Митрополије дабробосанске, служио је Свету архијерејску Литургију и освештао обновљени храм.

Храм на Околиштима, саграђен 1938. године Господње на превоју између села Јошанице и Слатине, двадесет километара источно од Фоче, у коме је једно вријеме, током Другог свјетског рата, чувана Чудотворна икона Богородице чајничке, био је поприлично оронуо, па су се двојица добрих домаћина, Миливоје-Мићо и Гордан Вилотић, који живе у његовој близини, својски потрудили и генерално га обновили, док је уз храм саграђена и сала за вјернике. На приједлог Митрополита Николаја, ову двојицу кумова и обновитеља храма Свети архијерејски синод СПЦ одликовао је Орденом Светог Саве III степена, а Василије Вишњић и Милан Станојевић, који су, такође, помагали ову обнову, примили су архијерејске грамате захвалности. Обнављање храма на Околиштима помогли су и други вјерници и људи добре воље, као што су јој и раније свесрдно помагали, упокојени у Господу: Будимир Пљеваљчић, Милован Ђорђевић и Гојко Вилотић.

Иконостас у дуборезу од ораховине израдио је г. Живко Ераковић из Бањана код Никшића, а иконе су рад монахиња из манастира Брчели.

У оближњем селу Јошаници подигнут је и 21. маја ове године Господње, освештан споменик жртвама, које су на празник Преноса моштију Светог Николе, 22. маја 1992. године Господње, убиле муслиманске снаге. У нападу на Јошаницу, у пола шест ујутру, побијен је сав српски живаљ, који се тог јутра, углавном на спавању, затекао у Јошаници. Међу страдалима било је 37 цивила - жена, дјеце и стараца - и 36 бораца Војске Републике Српске. Најмлађа жртва, Данка, имала је само двије, а најстарија, бака Стојка, 75 година.


  
Православни Хришћани † Chrétien Orthodoxe † Ορθόδοξους Χριστιανούς †
† 동방정교회 † 東正教 † נצרות אורתודוכסית † Православное христианство † Christian Orthodox †