ꒌ Православни Хришћани
† мисија Цркве

понедељак, јун 05, 2006

Света Архијерејска Литургија у малој Трешњевици

У недјељу Светих Отаца (318 Богоносних отаца 03 јун/21 мај) Негово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански и цијеле Италије Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у Малој Трешњевици ( Архијерејско намјесништво бјеловарско).

У овом омаленом селу смјештеном на обронцима Билогоре послије непуне двије деценије отпојана је Света Архијерејска Литургија у оскрнављеном и порушеном храму Божјем.
Његовом Високопреосвештенству саслуживали су свештеници Миломир Гвојић парох бјеловарски и Милан Топић парох загребачки. Оно мало православних Срба колико је остало у овом крају, искупило се да дочека свога владику и да се Богу помоли на мјесту гдје су се њихови очеви и дједови вијековима молили.
У току своје проповиједи Високопреосвећени Митрополит Јован рекао је: Драга браћо и сестре, прво да се захвалимо Богу Оцу нашем што нам је даровао ово лијепо вријеме, коко би смо могли у овом ожалошћеном храму да одслужимо Свету Литургију. Ево данас смо овдје да наставимо традицију наших предака, који су подизали ову светињу и у њој се Богу молили. Давне 1722. године подигнута је ова светиња посвећена 318 Богоносних отаца, која је вазда била отворена за све људе без обзира на њихову вјеру и нацију. Вијековима су заједно и туговали и радовали се људи овог краја. Задњи пут када сам био у овој цркви, фотографисали смо онај дивни иконостас и остале црквене ствари које су ето нестале, нема их. Послије ових несретних година рата и сукобљавања, послије рушења и паљења, ево опет државне власти долазе да поправљају и да се супротставе оној идеологији која је била рушилачка и која је убијала и ширила зло. Ми у цркви увијек говоримо о ономе што је добро, о ономе што доноси мир међу људима. И онда када највише згријешимо, морамо да се молимо Богу и да једни другима опростимо. Речено је у Светом Писму «ако не опраштате сагрешења једни другима, ни отац ваш небески неће вам опростити ваша сагрешења».
Даље је у својој проповиједи Митрополит Јован храбрио вјерне да не клону духом, већ да без обзира на све недаће, заблагодаре Богу на свему, и да се прихвате обнове разореног храма. Нагласио је, да ће Митрополија загребачко-љубљанска, све да учинити да се разорени и похарани храм обнови, али да је исто тако важно, да и они, мада малобројни, у томе узму активно учешће.
Послије Свете Литургије Високопреосвећени Митрополит задржао се у разговору са окупљеним вјерницима, тјешећи их и објашњавајући колико је важно да се ова разорена светиња обнови.
Бака Нада Босанац, последња је православна Српкиња у селу Мала Трешњевица.


  
Православни Хришћани † Chrétien Orthodoxe † Ορθόδοξους Χριστιανούς †
† 동방정교회 † 東正教 † נצרות אורתודוכסית † Православное христианство † Christian Orthodox †