ꒌ Православни Хришћани
† мисија Цркве

петак, јун 09, 2006

Отворен музеј СПЦ у Загребу


СПЦ-а од јучер је богатија још једном вриједном културном институцијом: у сједишту загребачке митрополије, у Илици 7, отворен је обновљени Музеј Српске православне цркве. У присуству већег броја представника политичког, вјерског, културног и јавног живота града и Републике Хрватске, свечаност је започела извођењем химни „Ода радости”, хрватске „Лијепа наша” и химне "Светом Сави", које је извео хор загребачке цркве Свеетог преображења Господњег.

Музеј су отворили министар културе Републике Хрватске и предсједник државне Комисије за односе са вјерским заједницама мр. Божо Бишкупић и домаћин митрополит загребачко-љубљански и целе Италије Господин Јован.

Митрополит Јован је указао на богату и мукотрпну историју изложених око 160 експоната насталих од 13. до 19. вијека и напоменуо: „Као митолошка птица феникс, која из пепела васкрсава, тако је и ова музејска поставка црквене ризнице из рушевина последњег ратног вихора доживела своју обнову, у новом сјају. Захвални смо свима који су учествовали у спасавању овог блага, посебно републичком заводу за заштиту споменика културе и града Загреба и сарадницима на овој музејској поставци.” Изражавајући увјерење да ће ова сакрална ризница служити миру и зближавању људи, митрополит Јован је такође подсјетио да је аутор ове изложбе у међувремену преминули врсни познавалац ове тематике проф. др Слободан Милеуснић, управник Музеја СПЦ у Београду.

Господин Бишкупић указао је да велики дио од 160 изложених драгоцјених експоната спада у фонд свјетске баштине, јер су настали у најбољим радионицама широм хришћанског свијета. Посебну историјску и умјетничку вриједност Музеја, како је истакао, представља збирка старих књига, од којих су једна трећина црквене, настале од краја 13. до 19. вијека. Оцијенивши отварање Музеја СПЦ-а као значајан чин који обогаћује културни живот града и цијеле земље, Бишкупић је подсјетио на важност суживота и заједништва те на поштовање свачијег културног наслијеђа „које овако постаје дио заједничке баштине у околностима модерне демократије”.

Учеснике свечаности поздравио је и градоначелник Загреба Милан Бандић који је објавио да ће Музеј од почетка наредне школске године бити доступан свој загребачкој омладини са бесплатним улазом, јер улази на листу осталих музејских установа које субвенционише град Загреб.


  
Православни Хришћани † Chrétien Orthodoxe † Ορθόδοξους Χριστιανούς †
† 동방정교회 † 東正教 † נצרות אורתודוכסית † Православное христианство † Christian Orthodox †