ꒌ Православни Хришћани
† мисија Цркве

петак, јун 02, 2006

Колективно крштење на Лединачком Језеру, Галилеја испод Фрушке Горе

Већ пету годину заредом парох лединачки Благоје Катић заједно са другим свештеницима из Срема организује групна крштења на лединачком језеру Сребро. Одушевљен лепотом језера учланио се у друштво које се бори за очување тог амбијента, који је по Катићевој замисли треба да постане и место духовног окупљања.

“Околина је слична оној око манастира Острог, јер језеро са три стране окружују стене, па смо стога одлучили да групна крштења организујемо да дан Василија Острошког, који је постао и заветни дан села. Прве године јавило се троје људи, наредне петнаестак, а овог пролећа смо на језеру крстили скоро 150 људи”, прича лединачки парох Катић.

Међутим, нигде нема амбијента као што је језеро у Лединцима и Катић каже да вернике оно подсећа на Галилејско језеро и на крштење Христа на Јордану, када су многи из масе света која је посматрала крштење Господа, пришли да и сами приме веру. “Вера нас учи да онај ко се не крсти водом и духом светим неће ући у царство небеско. Зато је крштење прва и основна света тајна и без крштења нема ни спасења”, каже лединачки парох. Мештанима се свиђају оваква крштења, нарочито јер све више људи долази у њихово село, па се и тако шири добар глас о Лединцима, па се они труде да сачувају своје језеро.


  
Православни Хришћани † Chrétien Orthodoxe † Ορθόδοξους Χριστιανούς †
† 동방정교회 † 東正教 † נצרות אורתודוכסית † Православное христианство † Christian Orthodox †