ꒌ Православни Хришћани
† мисија Цркве

петак, јун 02, 2006

У Цетињу отворена изложба икона полазника ликовне секције Цетињске Богословије

Његово Високопреосвештенство Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије благословио је и отворио 31. маја 2006. године Господње у Књигопечатњи Цетињског манастира изложбу икона полазника ликовне секције Богословије Светог Петра Цетињског.

О богословском значају икона и иконама које су синоћ изложене говорио је игуман Цетињског манастира јеромонах Лука, магистар историје умјетности.

1 Коментар/а:

  • Говорећи о значају икона игуман Лука осврнуо се на данашње доба које је доба антииконе, доба унакаженог људског лика, постављеног као модел који треба слиједити.

    „У свакој пори нашег друштва, у сваком прегнућу рода људског појављује се тај унакажени лик звијери и свима се заповиједа да га слиједе. Тај лик звијери нијесу баш чудовишта, мада ових дана Европа проглашава и нека чудовишта за своје иконе и богове, то је лик човјека који не мисли на Бога и не сматра да Бог у њему може имати мјеста. Тај лик на први поглед и не изгледа страшно, страшна је његова унутрашњост. Oн нам је свима у XX и XXI вијеку заповијеђен од стране читавог околног свијета и постао јe норматив који треба слиједити да би човјек успио у друштву и показао себе и своје вриједности. Заповијеђен нам је као норматив да не би показли оне друге вриједности које надвлађују и вријеме и простор, сва ограничења и све границе, све оне вриједности које носи вјечни лик иконе. Лик иконе није једносмјеран, он је вишесмјеран, иде у прошлост, будућност, у садашњост, испуњава сваку пору нашег живота и сија у свакој молитви. Ови други ликови не да не сијају него стално вуку у мрак. Лик иконе увијек каже „Већи си ти замишљен од Бога него што си сад“ а лик звијери каже „Мањи си ти и мањи треба да будеш него што си сад, остави све своје идеје и саобрази се околини“, рекао је игуман Цетињског манастира.

    Јеромонах Лука цитирао је ријечи духовника наших дана оца Софронија који каже: „Преда мном су стајала два пута или помирити се са околином и тиме себе осудити на изопачено, или прихватити страшни позив Христов, када сам се опредијелио за ово друго препородио сам се за живи живот у живом Богу“, и нагласио, да икона није само нешто насликано већ нешто што постоји у нама, што узлази и нас узводи са собом.

    «Све остало или стагнира или изводи а тиме умртвљава све наше духовне, душевне и тјелесне снаге нудећи нам некакав одмор и лажни спокој, све само да човјек престане да буде она одапета стријела ка Богу. А Бог нас је, по ријечима Светог Василија, створио да будемо стријела чезнућа. То чезнуће видимо у иконама. Оно је нешто што не може да престане, што расте из силе у силу, из славе у славу, што се не завршава ни овдје ни у вјечности. Као што је Бог бесконачан тако је и нас призвао на то бесконачно усавршавање које има само један крај а то је бескрај“, рекао је игуман Лука.

    „Зато када гледамо ове, и не само ове него било које иконе, стојмо пред њима са трепетом. Нека су и врло лоше, и пуне неких боја, превише шарене, треба да знамо да је једна икона вреднија од читавог овосвјетског сликарства зато што је засољена бесмртношћу, за разлику од свега онога што, не само што трули и пропада, него и нас вуче за собом. Икона неће никада стати, и никада неће престати да призива у нове и нове свјетове“.

    Отац Лука каже да човјек који слика икону зна шта хоће за разлику од осталих сликара који сликајући тек покушавају да виде шта хоће.

    „Онај који је кренуо да слика иконе, па макар имао и дванаест година, већ је одлучио шта хоће. У том свјесном акту лежи и велика вриједност иконе“.

    Јеромонах Лука је на крају бесједе честитао излагачима што су овај свјесни акт разбијања овоземаљских окова приказали и присутнима на синошњој изложби да би се и њихове очи одмориле на вјечним ликовима и вјечном призвању.

    Како је у изјави за Радио „Светигору“ рекао ректор Цетињске Богословије протојереј Гојко Перовић, ученици су изложили радове припремане у другом полугодишту. Изложено је неких петнаестак икона које се углавном односе на ликове Светитеља а најчешћи мотиви су Свети Петар Цетињски и рани светитељи хришћанске цркве.

    Гости изложбе били су матуранти Призренске Богословије, тренутно измјештене у Нишу, који су јучерашњим боравком у манастиру Острог и на Цетињу, окончали своју редовну матурантску екскурзију.

    Додао Blogger Ђакон Горан, у понедељак, јул 24, 2006 1:49:00 PM  

Постави коментар

<< Почетна


  
Православни Хришћани † Chrétien Orthodoxe † Ορθόδοξους Χριστιανούς †
† 동방정교회 † 東正教 † נצרות אורתודוכסית † Православное христианство † Christian Orthodox †