ꒌ Православни Хришћани
† мисија Цркве

понедељак, јун 05, 2006

Годишња изложба икона и фресака академије СПЦ за уметности и конзервацију

У среду 7. јуна 2006. године Господње, у 19 часова, биће отворена завршна Годишња изложба икона и фресака на Академији Српске Православне Цркве за уметности и консервацију, у атељеу у улици Краља Петра I, бр. 2.

На изложби ће бити представљени живописачки радови који су стварани у академској 2005/06. години, а на видео-биму свим посетиоцима ће бити представљени радови са терена студената Академије.

1 Коментар/а:

  • Синоћ је у препуном атељеу Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију, Његово Преосвештенство Епископ браничевски Г. Игнатије отворио завршну Годишњу изложбу живописачких радова студената Академије Српске Православне Цркве.

    На почетку је, декан протојереј-ставрофор др Радомир Поповић, заблагодарио Господу за сва добра која су проистекла од студената и професора ове Академије. Декан се захвалио свим присутнима што су дошли да се увере да се на овој високошколској црквеној установи вредно радило у претходној академској години.

    Преосвећени Владика, који је иначе био декан Академије, у својој беседи је истакао да икона, за разлику од профане уметности, показује реалног и историјског човека са својим трагичностима, који ће у заједници са Богом васкрснути. “Светитељи често подсећају на ликове из бајки, али то не одражава њихов унутрашњи живот.” На крају беседе, Владика је истакао да професори морају да заједно са студентима дођу до врхунца и на иконама покажу васкрслог човека који је заиста живео у историји.

    Затим се Декан захвалио и г. др Милану Радуловићу, Министру вера у Влади Републике Србије, што је дошао на отварање изложбе и замолио га да се обрати окупљеним гостима. Министар Радуловић је истако да је Србија веома сиромашна храмовима и манастирима, иако то није у историји и предању српског народа, али и да се последњих година доста гради у свим Епархијама, тако да је пред студентима и самом Академијом Српске Цркве један велики задатак – живописање свих цркава и иконостаса, а затим и обнова оних страдалничких, порушених или запуштених манастирски цркава, живописа и иконостаса. Министар је истако потребу да се Академија Српске Цркве нађе у саставу Универзитета у Београду, јер кадрови који се образују на овој високошколској црквеној установи треба да буду стожер будућег Завода за заштиту споменика Српске Православне Цркве.

    Појање хора под диригентском палицом мр Предрага Миодрага увеличало је овај свечани тренутак, а Декан Радомир Поповић је пожелео, на крају, свим присутнима да погледају и доживе иконе и фреске и да заиста буду међу светима.

    Додао Blogger Ђакон Горан, у понедељак, јул 24, 2006 3:58:00 PM  

Постави коментар

<< Почетна


  
Православни Хришћани † Chrétien Orthodoxe † Ορθόδοξους Χριστιανούς †
† 동방정교회 † 東正教 † נצרות אורתודוכסית † Православное христианство † Christian Orthodox †