ꒌ Православни Хришћани
† мисија Цркве

понедељак, јун 12, 2006

Прославена храмовна слава манастира Возућице

Јуче је у манастиру Возућици код Завидовића прослављена храмовна слава, празник Силаска Светог Духа на Апостоле. Свету архијерејску Литурију служио је Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај, уз саслужење тројице свештеника и ђакона и у присуству више стотина вјерника.

Говорећи о празнику "Рођења новозавјетне Цркве", Високопреосвећени Г. Митрополит је нагласио да су Свети Апостоли, надахнути Духом Светим, раширили Еванђеље Христово по цијелом свијету, и да је ријеч Еванђеља стигла и до наших предака, који су у овом питомом крају подигли манастир посвећен Светој Тројици.

Митрополит Николај је вјерницима окупљеним око импровизованог олтара у манастирској порти честитао велики празник и манастирску славу, заблагодаривши Богу што се, и поред тога што је манастирски храм девастиран и што су села која припадају овој парохији опустјела након прогона цјелокупног становништва у претходном рату, народ у све већем броју окупља око своје древне светиње. Вјернике је обавијестио о напорима који се чине како би се обновила ова Немањићка задужбина с почетка 14. вијека и позвао све житеље возућког краја, ма гдје се налазили, да својим прилозима помогну ово богоугодно дјело, изразивши наду да ће се о манастирској слави идуће године, Света Литургија служити у самом храму.

Након Свете Литургије благословљено је славско жито и преломљен славски колач, које је припремио овогодишњи кум и домаћин славе, г. Владимир Павловић из Возуће.


  
Православни Хришћани † Chrétien Orthodoxe † Ορθόδοξους Χριστιανούς †
† 동방정교회 † 東正教 † נצרות אורתודוכסית † Православное христианство † Christian Orthodox †