ꒌ Православни Хришћани
† мисија Цркве

субота, јул 08, 2006

Архијерејска Литургија у храму Светог Архиђакона Стефана у Малом Поганцу


Архијерејска Литургија у храму Светог Архиђакона Стефана у Малом Поганцу и свечана предаја фототипског издања Вараждинског Апостола у манастиру Лепавини.

На празник Светог Великомученика Прокопија 21./8. јула 2006. године Господње, Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Архиђакона Стефана у Малом Поганцу је служио Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански и целе Италије Г. Јован, уз саслужење протојереја-ставрофора Звонка Пилингера, пароха вараждинског, јерођакона Василија и ђакона Угљеше Пилингера. Свети Великомученик Прокопије се прославља као заветна слава трију села која припадају томе храму, и сваке године се саборно прославља у храму Светог Архиђакона Стефана у Малом Поганцу.

1 Коментар/а:

  • За време богослужења Митрополит Јован је верном народу одржао беседу на тему празника, истичући пример Светог Великомученика Прокопија у непоколебљивом исповедању вере у Једнога истинитога Бога и благотворном деловању његовог примера на обраћење других у веру.

    Митрополит је у беседи истакао јеванђелску поруку са богослужења о ношењу крста свога и љубави према ближњима такође је напоменуо да треба да пазимо на свој хришћански живот - на испуњавање заповести Божјих и да што чешће приступамо светој Тајни Причешћа како би избегли искушења која намеће савремени начин живљења.

    На крају Литургије је одржана литија око храма и верном народу је подељена нафора.

    После Богослужења, Његово Високопреосвештенство Митрополит Јован и саслужиоци су били угошћени у дому благочестивих домаћина Ранка Врециће и његове породице.

    После угошћења Митрополит Јован је посетио манастир Лепавину и ту поучавао братију монашком животу.

    У 16 сати Његово Високопресвештенство заједно са јерејем Ђорђем Филиповићем и братством манастира Лепавине, одслужио је вечерње богослужење у храму Светог Архиђакона Стефана у Малом Поганцу уз Присуство верног народа. После богослужења Његово Високопреосвештенство је поучавао народ хришћанском и еванђеоском животу истичући морал наших предака и њихов пример хришћанског живота у одгоју данашњих младих.

    Додао Blogger Ђакон Горан, у понедељак, јул 24, 2006 8:09:00 PM  

Постави коментар

<< Почетна


  
Православни Хришћани † Chrétien Orthodoxe † Ορθόδοξους Χριστιανούς †
† 동방정교회 † 東正教 † נצרות אורתודוכסית † Православное христианство † Christian Orthodox †