ꒌ Православни Хришћани
† мисија Цркве

понедељак, јул 10, 2006

Саопштење Православне охридске Архијепископије

Због погоршаног здравственог стања Његовог Блаженства Архиепископа охридског и Митрополита скопског г.г. Јована, Свети Архијерејски Синод Православне Охридске Архиепископије заседаво је у Републици Србији, где се Архиепископ г.г. Јован налази на лечењу.

Свети Синод је са жалењем примио на знање писмо које је Председник Републике Македоније, г. Бранко Црвенковски, упутио Његовој Светости Патријарху Српском г.г. Павлу, којим он одбија да да аболицију Архиепископу Јовану на политичку пресуду, коју су му изрекле власти Републике Македоније. Та аболиција је била неопходан предуслов за дијалог и знак добре воље да се власти Републике Македоније више неће мешати у Црквене проблеме и решења.

Свети Архијерејски Синод Православне Охридске Архиепископије је због тога донео закључак, да под условима претње за затварање, прогон и нерегистровање Православне Охридске Архиепископије, није сазрела ситуација да се започне дијалог са расколничком јерархијом. Зато је Свети Синод донео одлуку да се попуне упражњене епископије у Охриској Архиепископији.

Његово Преосвештенство Епископ дремвицки и местобљустител битољски г. Марко постављен је за Епископа Брегалничке епископије са титулом Епископ Брегалнички и местобљустител битољски.

Свети Архијерејски Синод Православне Охридске Архиепископије за помоћног Епископа, Његовог Блаженства Архиепископа г.г. Јована, изабрао је досадашњег игумана Давида (Нинова), са титулом Епископ стобиски.

Одлучено је да се упути и Окружно послање свим Помесним Црквама, одређеним амбасадама у Републици Македонији и међународним институцијама која се баве људским правима, како би се објаснио најновији судски процес којим је Архиепископ Јован, у политички монтираном процесу, а на тужбу расколничке јерархије МПЦ, неправедно осуђен на једну годину затвора.


  
Православни Хришћани † Chrétien Orthodoxe † Ορθόδοξους Χριστιανούς †
† 동방정교회 † 東正教 † נצרות אורתודוכסית † Православное христианство † Christian Orthodox †