ꒌ Православни Хришћани
† мисија Цркве

уторак, јул 25, 2006

Освећена црква у манастиру Девине Воде, метох манастира Бањске


На Девиној Води, на северу Косова, данас је освештана црква посвећена Пресветој Богородици и њеној икони Тројеручици, а истовремено је постављен и камен темељац за манастирски конак.

Владика рашко-призренски и косовско-метохијски Артемије подсетио је у беседи после освећења цркве да је њена изградња започела пре три године, а да ће бити живо духовно огњиште где ће народ свакодневно долазити.
"Данас је овде пренет део Свете Горе из Хиландара и постављен на овој планини да нам буде оријентир и путоказ како треба живети у овоме животу ради постизања Царства небескога", рекао је он.

Свечаности је присуствовао и министар вера Србије Милан Радуловић који је указао да је српски народ на овај начин земљу Божију украсио још једним својим храмом.
"Украсио је земљу Божију храмом православним у временима тешким. А када се у временима тешким подижу цркве и манастирски конаци, као што ће то овде бити, онда је то троструко већи подвиг", рекао је он.

Председник општине Звечан Драгиша Миловић захвалио је свима који су помогли изградњу цркве на Девиној Води и нагласио да се градњом те цркве показује да Срби желе опстанак на Косову.

2 Коментар/а:

  • Додељене књижевне награде "Григорије Божовић"
    www.tanjug.co.yu

    КОСОВСКА МИТРОВИЦА, 26. јула (Танјуг) - Овогодишњи добитници награде "Григорије Божовић" су Петар Сарић из Штрпца за роман "Страх од светлости" и Драган Ничић-Циноберски из Чаглавице за књигу поезије "Косовска свећа".
    Покровитељ традиционалне књижевне награде, коју додељује Друштво књижевника Косова и Метохије, ове године било је Министарство културе Србије, а добитницима је награда уручена јуче у манастиру Девине Воде код Звечана где је освештана новоизграђена црква.

    Додао Blogger Ђакон Горан, у среда, јул 26, 2006 4:05:00 PM  

  • Министар Радуловић: Србија не жели да влада Албанцима
    www.tanjug.co.yu
    Епископ Артемије и министар вера Милан Радуловић

    ЗВЕЧАН, 25. јула (Танјуг) - Министар вера Србије Милан Радуловић изјавио је данас на Девиној Води надомак Звечана да Србија нема жељу да влада албанским народом на Косову, већ да жели да то буде народ који ће управљати собом и напредовати у сваком погледу.
    Радуловић је констатовао да ће Косово бити слободно ако овде нико не победи, тј. ако не победи албанска идеја и жеља појединих људи да овладају албанским народом.
    Он је истакао да ће Косовом владати други ако се Албанци не договоре са Србима.
    Радуловић је нагласио да Албанци на Косову немају своју власт, већ морају да слушају туђу и да њихове вође нису способне да намире вољу свог народа.
    Он се запитао да ли Албанци данас имају неку већу слободу од слободе да се свете, да спроводе силу, да узимају правду у своје руке и да то чине некажњено?
    "Албански сељак је талац једне потпуно промашене политичке идеје, идеје да ова територија, која је увек била Србија, треба да буде нешто друго, а ако буде нешто друго, неће бити слободан", рекао је Радуловић.
    Он је нагласио да је зато ово време пресудно у коме Срби и Албанци морају да саберу своја историјска искуства, погледају своју прошлост и кажу да живе на доброј земљи и на тој земљи треба да живе у миру једни поред других са својом вером и традицијом као људи без жеље да једни другима намећу власт.
    Радуловић је на Девиној Води присуствовао освештању цркве посвећене Пресветој Богородици и њеној икони Тројеручици и постављању камена темељца за манастирски конак.

    Додао Blogger Ђакон Горан, у среда, јул 26, 2006 4:12:00 PM  

Постави коментар

<< Почетна


  
Православни Хришћани † Chrétien Orthodoxe † Ορθόδοξους Χριστιανούς †
† 동방정교회 † 東正教 † נצרות אורתודוכסית † Православное христианство † Christian Orthodox †