ꒌ Православни Хришћани
† мисија Цркве

уторак, јул 18, 2006

Освећење темеља за нови Храм у Котлујевцу

Kotlujevac-osvechenje temelja Kotlujevac-osvechenje temelja HRAM VAZNESENJA GOSPODNJEG

Обостраном жељом верног народа и његових духовних старешина, за време столовања Епископа тимочког Г. Јустина и председника СО Зајечар Бошка Ничића, у зајечарском насељу Котлујевац, почиње градња православног Храма у славу и част Вазнесења Господњег. Освећење темеља обављено је 18. јуна, на празник Светог Петра Коришког, а Свету Архијерејску Литургију на простору предвиђеном за будућу Цркву, служили су: Епископ тимочки Г. Јустин, Епископ жички Г. Хризостом и Епископ херцеговачки Г. Григорије са свештенослужитељима.

Историја српског народа показује да они који су предњачили у народу у сваком добру, предњачили су и у труду за душу своју- задужбинарству. Србија је окићена црквама и манастирима, задужбинама славних предака, који су трудом чували праву веру и небеску истину.

Вера појединачна и вера једног народа је основ свега, основ љубави која се проповеда једино у православној цркви, и ако се вера изгуби губи се све. Ово је између осталог рекао Епископ херцеговачки Г. Григорије и додао: „Вера је темељ, а кад имамо добар темељ онда на њему зидамо зидове, и на зидовима стављамо прозоре који имају свој смисао, а то је нада. А вера и нада имају циљ који је љубав, она нас штити од сваке стихије. Кров долази одозго, зато постављамо кубета да светлост може да долази, светлост је љубав Божија која и у нама рађа љубав. Да би се изградио један Храм потребна нам је и вера и нада и љубав, ако хоћемо да живимо заједно. А ако нећемо, онда ћемо да живимо као себични људи. Сам човек у хришћанству и за Христа је ништа. Један хришћанин - ниједан хришћанин. И у овом граду само за кратко је било заустављено зидање нових храмова, нових места где би се људи сабирали као пшенична зрна у млин да се самељу, да се учине способнима да живе један са другим и један поред другога. Томе нас учи Црква, да будемо деца Божија, а ништа веће од тога не може се пронаћи.“

Пожелевши успешну изградњу Храма, Епископ Григорије је честитао нашем Владики, његовом свештенству, монаштву и верном народу, подсећајући да је стављање новог темеља најбољи пут за духовно обновљење, исцељење и одобротворење.


  
Православни Хришћани † Chrétien Orthodoxe † Ορθόδοξους Χριστιανούς †
† 동방정교회 † 東正教 † נצרות אורתודוכסית † Православное христианство † Christian Orthodox †