ꒌ Православни Хришћани
† мисија Цркве

четвртак, јул 20, 2006

Са храма Светог Георгија Руновића у Призрену скинут оловни кров

Са храма Светог Георгија Руновића, који се налази непосредно поред запаљеног саборног храма Светог великомученика Георгија у центру Призрена, непозната лица однела су у току протеклог месеца оловни кров. Штету на храму приметила је председавајући Комисије за обнову цркава Ема Кармајкл из Савета Европе која је у посету Призрену дошла заједно са шефом британске канцеларије у Приштини Дејвидом Блантом, наводи се у саопштењу Епархије рашко-призренске. Шеф британске канцеларије је од председника општине Призрен Екрема Круезијуа затражио да општина спречи даље вандалске нападе и заштити вредну културну баштину по којој је овај град познат, додаје се у саопштењу.
Храм Свети Георгија подигнут је у 15. веку и био је познат по вредним и добро очуваним фрескама. У току мартовског погрома 2004. године храм је запаљен, неповратно су оштећене вредне фреске, раскопан је гроб архиепископа Михајла и оштећена је грађевина. Изнад улазних врата том приликом црвеном фарбом нацртан је и кукасти крст који су одмах наредног дана уклонили припадници немачког КФОР-а. У саопштењу Епархије се наводи да је у периоду између јесени 2004 и пролећа 2005 године изгредници су однели цео оловни кров са храма који је преживео мартовско насиље. У току јесени 2005. године Комисија за обнову српских православних светиња оштећених у мартовском погрому поставила је нови оловни кров, очистила фасаду и унутрашњост цркве како би се у току ове и наредне године радило на покушају конзервације и цишћења тешко оштећених фресака. Најновији вандалски напад на ову цркву још једном је показао да ни обновљени храмови нису заштићени и да косовске привремене власти нису у могућности да пруже адекватну заштиту овим објектима, каже се у саопштењу.
Епископ липљански Теодосије, члан СПЦ у Комисији за обнову најоштрије је осудио овај најновији вандалски акт и још једном затражио од представника УНМИК-а и КФОР-а да изнађу начине како да се заштите преостале српске православне светиње на Косову и Метохији. "Несхватљиво је да наши храмови остају без било какве заштите иако је познато да су више пута до сада били мета напада", каже је владика Теодосије.


  
Православни Хришћани † Chrétien Orthodoxe † Ορθόδοξους Χριστιανούς †
† 동방정교회 † 東正教 † נצרות אורתודוכסית † Православное христианство † Christian Orthodox †