ꒌ Православни Хришћани
† мисија Цркве

петак, јул 21, 2006

Хиротонија Архимандрита Антонија (Пантелића)

На редовном заседању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве одржаном од 15. до 27. маја 2006. године Господње, за викара Патријарху српском са титулом Епископа моравичког изабран је Архимандрит Антоније (Пантелић), настојатељ Српског подворја у Москви.

Наречење изабраног викарног Епископа Антоније биће обављено у суботу, 22. јула 2006. године Господње, са почетком у 17 часова, а чин хиротоније, у недељу, 23. јула 2006. године Господње, у 9 часова.

Наречење и хиротонија новоизабраног Епископа Српске Православне Цркве биће обављени у Саборној цркви Светог Архангела Михаила у Београду.

3 Коментар/а:

  • Његова Светост Патријарх српски Г. Павле је у Саборној цркви у Београду, 23. јула 2006. године Господње, са архијерејима Српске Православне Цркве рукоположио у чин Епископа моравичког досадашњег архимандрита Антонија (Пантелића), старешину Подворја СПЦ у Москви.

    Архимандрит Антоније је изабран за епископа моравичког на редовном заседању Светог архијерејског сабора СПЦ, одржаног у мају ове године.
    Хиротонији је претходио чин наречења који је извршен претходног дана, такође у цркви Светог Архангела Михаила у Београду.

    Свету архијерејску Литургију служио је Његова Светост Патријарх српски Г. Павле уз саслужење 18 архијереја: архиепископа цетињског и митрополита црногорско-приморског Амфилохија, митрополита дабро-босанског Николаја и митрополита веријског Евгенија, као и епископа: шабачког Лаврентија, зворничко-тузланског Василија, банатског Никанора, бачког Иринеја, осечко-пољског и барањског Лукијана, врањског Пахомија, шумадијског Јована, милешевског Филарета, далматиског Фотија, полошко-повардарског Јоакима, будимљанско-никшићког Јоаникија, горњокарловачког Герасима, аустралијско-новозеландског Иринеја, хвостанског Атанасија и јегарског Порфирија.

    У препуном храму Саборне цркве у Београду, поред архијереја саслуживало је преко 30 јеромонаха, јерођакона и свештеника из Српске и Руске православне цркве. Светој архијерејској Литургији присуствовало је више стотина верних, као и многе званице дипломатског кора и из културног и јавног живота Србије.

    На крају Свете Литургије, Патријарх српски Г. Павле предао је архијерејски жезал новом православном епископу моравичком Г. Антонију, који је одговорио својом првом архијерејском беседом. Новорукоположени епископ моравички захвалио се браћи архијерејима, својим родитељима, духовницима, као и професорима на богословији и Духовној академији.

    Б. Нешић

    Додао Blogger Ђакон Горан, у понедељак, јул 24, 2006 12:49:00 PM  

  • КРАТКА БИОГРАФИЈА ЕПИСКОПА МОРАВИЧКОГ АНТОНИЈА (ПАНТЕЛИЋА)

    Епископ моравички Антоније рођен је 23. јула 1970. у Ваљеву од оца Радована и мајке Јелке (рођене Милићевић). Основну школу је завршио је у Причевићу, а Богословију, као клирик Епархије жичке, у манастиру Крки, 1991. године Господње.

    Три године раније, благословом епископа жичког Стефана, у истом манастиру замонашен је у чин мале схиме. У чин јерођакона рукоположен је у манастиру Жичи у храму Вазнесења Господњег 1989, а у чин јермонаха 5. јануара 1991. у храму Светог Саве у манастиру Жичи.

    Године 1992, на предлог епископа жичког Стефана и по благослову Светог Архијерејског Синода, јеромонах Антоније уписао је Московску духовну академију Светог Сергија Радоњешког у Сергејевом Посаду. Дипломирао је академске 1995/96. Са одличним успехом одбранио је и кандидатску дисертацију на катедри Историје помесних Цркава. Као најбољи студент генерације био је стипендиста Московске духовне академије. Одлуком Научног савета Московске духовне академије од 25. маја 1996. године Господње, јеромонаху Антонију додељено је научно звање кандидата богословских наука Московског универзитета.

    По повратку из Русије, унапређен је у чин синђела и постављен за намесника и благајника манастира Студенице, одакле је касније прешао у Митрополију дабробосанску и примљен за сабрата манастира Добруна.

    На предлог митрополита Николаја, Свети Архијерејски Синод поставио га је августа месеца 2000. године Господње за суплента Богословије Света Три Јерарха у Србињу, од октобра месеца предавао је и на Музичкој академији у Српском Сарајеву. У чин протосинђела унапређен је на Божић 2001. године Господње.

    На Светој архијерејској Литургији, коју је служио Његово Високопреосвештенство митрополит Николај, 17. марта 2002. године Господње, у Духовној академији Светог Василија Острошког у Србињу, произвео је у чин архимандрита протосинђела Антонија.

    Поред обављања верских и дипломатских дужности, отац Антоније предаје на Руском православном Универзитету Светог Јована Богослова на коме је управник катедре за Литургијско богословље.

    За ревносну сарадњу у обављању своје мисије одликован је орденом Преподобног Сергија Радоњешког од стране Руске Православне Цркве, као и орденом Благоверног кнеза моравског Ростислава Чешке Православне Цркве.

    Одлуком Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, у мају 2006. године Господње, изабран је за Епископа моравичког.

    М. Вујичић

    Додао Blogger Ђакон Горан, у понедељак, јул 24, 2006 12:53:00 PM  

  • Наречење Архимандрита Антонија (Пантелића), старешине Подворја Српске Православне Цркве у Москви, за Епископа моравичког, обављено je у суботу, 22. јула 2006. године Господње, у цркви Светог Архангела Михаила у Београду, са почетком у 17 часова.

    Врели јулски дан није спречио велики број православних верника да присуствују овом свечаном чину. На наречењу новоизабраног Епископа моравичког Антонија началствовао је Његова Светост Патријарх српски Г. Павле, уз саслужење Митрополита дабробосанског Николаја и Митрополита веријског Евгенија (Руска православна црква), као и епископа: зворничко-тузланског Василија, сремског Василија, бачког Иринеја, осјечко-пољског и барањског Лукијана, врањског Пахомија, шумадијског Јована, милешевског Филарета, далматиског Фотија, полошко-повардарског Јоакима, горњокарловачког Герасима, аустралијско-новозеландског Иринеја и хвостанског Атанасија.

    На наречењу је саслуживао велики број свештенства Српске и Руске православне цркве.

    Овај свечани догађај увеличан је посебним даром, портартурском иконом Торжества Пресвете Богородице.

    Да подсетимо, хиротонија архимандрита Антонија за Епископа моравичког биће обављена сутра, 23. јула, у Саборној цркви у Београду са почетком у 9 часова.

    Б. Нешић

    Додао Blogger Ђакон Горан, у понедељак, јул 24, 2006 12:57:00 PM  

Постави коментар

<< Почетна


  
Православни Хришћани † Chrétien Orthodoxe † Ορθόδοξους Χριστιανούς †
† 동방정교회 † 東正教 † נצרות אורתודוכסית † Православное христианство † Christian Orthodox †