ꒌ Православни Хришћани
† мисија Цркве

субота, јул 22, 2006

Славски обред у порушеном Храму

Први пут након пуних петнаест година, у храму Светих Апостола Петра и Павла у Осенику (Пазарић код Хаџића), уз освећење жита и ломљење славског колача прослављена је крсна слава овог храма подигнутог 1896. године Господње.

У присуству око четрдесетак вјерника, надлежни свештеници обавили су славски обред, а потом и мали помен на гробу свештеника Ристе Крстића (1857-1902) и на гробовима вјерника који су мученички пострадали у Другом свјетском рату и сахрањени у црвеној порти.

Код малобројних, углавном старијих парохијана, евоциране су успомене на предратна времена, када су на Петровдан овдје одржавани велики сабори. Мијешали су се радост и сјета, те је било и свечано и тужно у исто вријеме. У једном су се сви сложили, а то је се свим снагама треба покренути обнова овога светог храма, чиме би му се вратио стари сјај и слава коју је некада имао.

Црква у Осенику подигнута је 1896. године Господње, углавном прилозима парохијана, а на иницијативу свештеника Ристе Крстића, поред већ постојећег парохијског дома. На самом почетку грађанског рата у Босни и Херцеговини, у јуну или јулу 1992. године Господње, запаљена је заједно са свим вриједностима које су се у њој налазиле. Од 1992. па све до априла 2006. године Господње, у парохијском дому живјела је ромска породица са Косова, која је храм, парохијски дом и порту довела у очајно стање, и исељена тек након упорних молби општинским властима у Хаџићима.


  
Православни Хришћани † Chrétien Orthodoxe † Ορθόδοξους Χριστιανούς †
† 동방정교회 † 東正教 † נצרות אורתודוכסית † Православное христианство † Christian Orthodox †