ꒌ Православни Хришћани
† мисија Цркве

уторак, јул 25, 2006

Поново нападнути српски повратници у задрском залеђу

Након неколико мјесеци релативног затишја 25. јула 2006. године Господње у 2,45 ујутро група младих особа напала је камењем, ватром, увредама и пријетњама пет српских повратничких домова у селу Биљане Доње на подручју града Бенковца. Изгредници су камењем гађали прозоре, кровове те запалили три дворишта и врта и захваљујући интервенцији полиције и ватрогасаца теже штете и последице су спречене. Четири особе су приведене у полицију, а послије подне и истражном суцу. Неки од њих су познати као изгредници и паликуће од раније, а активне су особе хрватске војске и полиције и уживали су јавну заштиту појединих политичких странака.

Повратнике су обишли заступници СДСС-а др. Милорад Пуповац и Ратко Гајица те локални представници СДСС-а. Осим њих инцидент су осудили предсједник Републике Хрватске Стјепан Месић, Влада Републике Хрватске и мисија ОЕСС-а у Републици Хрватској. Након обиласка жртава овога напада и других повратничких мјеста задарске жупаније, др. Милорад Пуповац посјетио је и братство манастира Крка те о немилом догађају обавијестио Епископа Фотија и игумана манастира архимандрита Германа.

Епископ далматински Г. Фотије је послао писмо председнику Републике Хрватске Стјепану Месићу и владе Републике Хрватске др. Ивану Санадеру. Писмо можете прочитати у коментарима.

1 Коментар/а:

  • ПИСМО ЕПИСКОПА ДАЛМАТИНСКОГ Г. Г. ФОТИЈА
    ПРЕДСЕДНИКУ Р. ХРВАТСКЕ Г. СТЈЕПАНУ МЕСИЋУ
    И ПРЕДСЕДНИКУ ВЛАДЕ Р. ХРВАТСКЕ ДР ИВИ САНАДЕРУ

    Поштовани господине председниче,

    Обраћамо Вам се поводом најновијих немилих догађаја у Биљанима Доњим, где су, као што сами знате, нападнути Срби повратници. Ми смо недавно, у оквиру хуманитарне делатности наше Цркве, посетили те крајеве и видели у како тешким условима живе ти људи, често без струје и воде и на сваком социјалном минимуму. Међутим, и поред свега, тај крст који носе они су прихватили, иако су сами најмање криви за трагедију која се десила на овим просторима, али директни напади на њих и њихову имовину је нешто што излази из свих оквира људскога трпљења и достојанства.

    Морамо, на жалост, да кажемо да ово није усамљен случај што се десио у Биљанима Доњим, те да је у последњих годину дана било више напада и инцидената према објектима Српске Православне Цркве у Шибенику, Задру, Дрнишу, Книну, Врлици, Сплиту и Имотском. Исто тако, било је напада на припаднике нашег православног народа на више места на просторима далматинске епархије и о свим овим случајевима извештене су надлежне полицијске управе.

    Ми немамо никаквих увида у то да ли су и како санкционисани починиоци ових злодела, али овај догађај у Биљанима Доњим и напад на наше православне вернике Србе повратнике, подстакао Нас је да Вам се писмено обратимо и затражимо заштиту нашег српског православног народа, као и објеката Српске Православне Цркве на просторима Епархије далматинске.

    Сматрамо да као припадници српскога народа и српске заједнице у Р. Хрватској имамо на то право, јер нам то Устав и закони дозвољавају и ми стога не тражимо ништа ни изван, нити изнад постојећих закона Хрватске државе, већ само правну сигурност и слободу живота и рада.

    Наша Црква на просторима Далмације се труди да по речима светога Јеванђеља цару дајемо царево, а Божије Богу, тј. да служећи Богу живимо у миру са ближњима и са свим људима који нас окружују.

    Исто то и тако очекујемо и од других људи и друге браће хришћана, а посебно од државних институција Р. Хрватске, која је на путу приближавања Европској Унији и највишим стандардима европске демократије.

    Додао Blogger Ђакон Горан, у среда, јул 26, 2006 3:02:00 PM  

Постави коментар

<< Почетна


  
Православни Хришћани † Chrétien Orthodoxe † Ορθόδοξους Χριστιανούς †
† 동방정교회 † 東正教 † נצרות אורתודוכסית † Православное христианство † Christian Orthodox †