ꒌ Православни Хришћани
† мисија Цркве

недеља, септембар 17, 2006

Педесет година у служби Богу и роду

Данас, 17. септембра 2006.године Господње, у храму Светог Александра Невског у Београду, после Свете архијерејске Литургије коју је служио Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Атанасије, уз саслужење свештеника овог храма и више свештеника из осталих београдских храмова, свечано је обележена педесета годишњица свештеничке службе протојереја ставрофора хаџи Љубодрага Петровића, дугогодишњег старешине храма.

Прослави прота Љубине педесете годишњице служења Богу и Роду, поред чланова породице, многобројних парохијана, бивших и садашњих полазника Мисионарске школе и ученика веронауке, поштовалаца и пријатеља, присуствовали су и министар вера г. Милан Радуловић и министар просвете г. Слободан Вуксановић.

1 Коментар/а:

  • Протојереј Љубодраг Петровић је рођен 1933. године Господње у селу Каоник код Крушевца у породици честитих и побожних родитеља, Владимира и Радојке Петровић. Пошао је у призренску Богословију у најтеже време. По завршетку богословије чекао га је трновит пут српског свештеника у доба комунизма. Службовао је у неколико парохија по Србији и свуда је при храмовима оснивао школе веронауке, иако су власти у то време на овакву свештеничку делатност оштро реаговале, због чега је поднео много мука, али од учења младих вери Христовој, никада није одустајао. Године Господње 1969. бива премештен у Београд где служи у храму Светог Саве.

    После десет година, 1979. године Господње постављен је за старешину храма и вероучитеља при храму Светог Александра Невског, где остаје до пензионисања 1998. године Господње.

    Храм Светог Александра Невског био је и остао мисионарски центар у којем је 1985. године Господње прота Љуба основао Мисионарску школу, кроз коју је прошло преко 3 500 катихумена и око 10 000 полазника.

    Из редова полазника Мисионарске школе стасали су многи монаси и монахиње, научници, професори, лекари. Оно што је за све њих заједничко, па ма где се на кугли земаљској налазили, је то што су они мисионари који шире реч Христову. У току свештеничке службе у храму Светог Александра Невског, прота је са групом сарадника обишао преко 70 градова држећи предавања и борећи се против погубног утицаја секти и сујеверја.

    Прота Љуба нема времена за одмор и пензионерске дане не проводи у доколици. Одлуком Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, одмах после пензионисања, постављен је за секретара обновљеног Верског добротворног старатељства архиепископије београдско-карловачке.

    Верско добротворно старатељство је, после обнављања, под будним оком и руковођењем проте Љубе, разгранало свој рад и данас има десетак секција, а све на добробит народа. Отворена су саветовалишта, тако да сви којима је потребна духовна, медицинска или правна помоћ могу да се обрате стручњацима који волонтерски раде у ВДС-у, а такође и да добију лекове. Ни ђаци нису заборављени, па су за њих организовани часови додатне наставе из српског, енглеског и математике. Основана је и Учионица за православље и правоживље, издаје се часопис Живот цркве. Све што се за народ ради у ВДС-у је потпуно бесплатно, а средства за рад се обезбеђују из донација.

    Прота Љуба је вредни посленик, који је пола века провео радећи на Њиви Господњој. Обнављао је цркве, и те грађевине сви могу да виде, оне које се не виде, много су веће од свега људском руком зиданог и грађеног, то су препорођене људске душе.

    Колика и каква су то дела, само Господ зна, а речено је: «По делима ће нас познати.»

    Додао Blogger Ђакон Горан, у среда, септембар 20, 2006 12:46:00 AM  

Постави коментар

<< Почетна


  
Православни Хришћани † Chrétien Orthodoxe † Ορθόδοξους Χριστιανούς †
† 동방정교회 † 東正教 † נצרות אורתודוכסית † Православное христианство † Christian Orthodox †