ꒌ Православни Хришћани
† мисија Цркве

недеља, април 30, 2006

Поклоничка путовања

Ученици и професори Српске православне гимназије загребачке, у данима 28, 29 и 30 априла 2006. лета Господњег, са благословом Његовог Високопреосвештенства Мирополита загребачко-љубљанског Господина Јована организовали су поклоничко путовање Светињама Србије.

Заупокојена литургија и помен блаженопочившем Владики Будимском Данилу (Крстићу)

У суботу, 29. априла 2006. године, Његово Преосвештенство викарни Епископ диоклијски Г. Јован служио је Заупокојену Литургију у манастиру Ваведењу, у Београду, у присуству Преосвећеног Епископ бачког Г. др Иринеја.

После Свете Литургије епископи су, на гробу, служили помен блаженопочившем Владики будимском Данилу. После помена, Преосвећени Владика бачки Г. Иринеј беседио је о Васкрсењу и личности Владике Данила. Преосвећени Владика Иринеј се сетио неколико најупечатљивијих детаља из земаљског живота Владике Данила. Владика бачки је истакао жељу блажене памјати Владике Данила да увек помогне људима и да са сваким подели и последњу корицу хлеба. Сетио се Владика, да је извесни професор стално долазио да разговара са Владиком Данилом и да му је овај увек нудио да са њим обедује. Затим је Владика бачки Г. Иринеј поменуо и да су код блаженопочившег Владике Данила долазили и студенти из Африке који су остајали без стипендије и да је Владика њима делио своју скромну епископску плату. “Својом смиреношћу и скромношћу био је и остао пример свима нама.”

На крају је речено да ће Заупокојена Литургија и помен Владики Данилу бити служени сваке године у последњој суботи, у месецу априлу, осим ако та субота буде Велика субота.

ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА У КАТАКОМБНИМ УСЛОВИМА


Прослављена је слава параклиса у манастиру Св.Јована Златоустог који је био вандалски срушен пре две године по директном наређењу председника Македоније. Охридска архиепископија проводи свој литургијски живот и даље у катакомбним условима...

среда, април 26, 2006

Сусрет делегација Румунске и Српске православне Цркве у Букурешту

Bukuresht1Bukuresht2
Делегација Српске Православне Цркве сусрела се са одговарајућом делегацијом Румунске Православне Цркве 26. априла 2006. године у Букурешту. После обављених разговора у духу братске љубави и у оквиру канонског устројства Цркве, румунска делегација се обавезала да ће своје досадашње активности ограничити на парохије Румунске Православне Цркве у српском Банату. Заједничка је жеља да се односи међу сестринским Црквама развијају у духу православног јединства.

недеља, април 23, 2006

Дани Светог Василија Острошког у Никшићу

У Будимљанско-никшићкој епархији се, већ традиционално, крајем априла и почетком маја, одржавају Дани Светог Василија Острошког, у Никшићу.
  • Извор: радио Светигора

уторак, април 18, 2006

18. април 2006. лета Господњег

Здрaвљe пaтриjaрхa српскoг Пaвлa, кojи je нa лeчeњу нa Вojнo-мeдицинскoj aкaдeмиjи у Бeoгрaду, сe пoпрaвљa, изjaвиo je eпискoп будимљaнскo - никшићки Joaникиje.

субота, април 15, 2006

Продаја Kosovo.com домена

У току је продаја интернет домена Kosovo.com. чиме је Ким-инфо остављен без вишегодишњег домена на интернету. Од сада ће се сајт налазити на страници www.kosovo.net.

26. април 2006. лета Господњег

Пошто се 26. априла 2006. године навршава двадесета година од тешке хаварије на нуклеарној централи у Чернобилу, када је настрадало на хиљаде људи, парастос за све пострадале биће служен у Саборној цркви, на побусани понедељак, 1. маја 2006. године, у 12 часова, а помен ће се служити, истог дана, у свим црквама после јутрења.

14. април 2006. лета Господњег

Његова Светост Патријарх српски Г. Павле због општег здравственог стања налази се на Војно-медицинској академији у Београду. Опоравак тече по плану.

четвртак, април 13, 2006

Вест на Благовест

На Благовести 2006. л. Г. веб-страница парохије Свети Ђорђе је званично почела са радом уз благослов Његовог Преосвештенства, епископа епархије Западноевропске Г. Луке, под чијим је омофором.

Ознаке:

уторак, април 04, 2006

03. април 2006. лета Господњег

Судија Основног суда у Велесу Валентин Зафиров данас је донео ослобађајућу пресуду и одбацио као неосновану тужбу против архиепископа Јована за утају финансијских средстава из периода док је био владика канонски непризнате Македонске православне цркве (МПЦ).
Владики Јовану, који је на челу Охридске архиепископије, суђено је по тужби МПЦ, која не признаје ту архиепископију Српске православне цркве, за утају финансијских средстава и материјалних добара док је деловао у три епархије напризнате МПЦ. Оптужница је одбачена као неоснована, саопштио је судија Зафиров, прецизирајући да ''нема елемената за почињено кривично дело према члану 239, став 4 Кривичног законика Македоније''.

недеља, април 02, 2006

02. април 2006. лета Господњег

Његово Преосвештенство Епископ Будимљанско-никшићки Господин Јоаникије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Манастиру Ђурђеви Ступови код Берана.


  
Православни Хришћани † Chrétien Orthodoxe † Ορθόδοξους Χριστιανούς †
† 동방정교회 † 東正教 † נצרות אורתודוכסית † Православное христианство † Christian Orthodox †