ꒌ Православни Хришћани
† мисија Цркве

среда, јул 26, 2006

Прослављена храмовна слава у Светим Архангелима код Призрена

Неколико стотина верника из целе Србије данас је присуствовало прослави храмовне славе у Светим Архангелима код Призрена. Празничну литургију служили су игуман манастира Свети Марко Коришки, Мирон и отац Лука са Цетиња са свештенством и монаштвом рашко-призренске епархије. Отац Мирон је у беседи казао да је жеља свих протераних са ових простора да се врате у своје манастире, цркве и на своја огњишта.
„Нико и никад неће моћи да нас одвоји, отера или удаљи од нас самих, а ми свој идентитет црпимо, из ових светиња Светих Архангела, из зидина овог светог манастира, који су дизали наши цареви, краљеви, свети Немањићи, чији смо ми духовни наследници ».

Игуман манастира, Бенедикт казао је за нас програм да људи ретко посећију ово место, а данас када је храмовна слава овде има живота. « Овде и не треба неки коментар. Види се како ови људи долазе, колико остају, како одлазе... Све се то ради са пратњама, у кругу бодљикаве жице, под обезбеђењем војске. Мало је лепше кад се овако сакупи народ, али и то треба организовати и тешко је људима гарантовати безбедност.

Манастир Свети Архангели код Призрена потпуно је уништен у марту 2004, а до сада је обновљена само радионица коју братсво користи као привремени конак.

уторак, јул 25, 2006

Освећена црква у манастиру Девине Воде, метох манастира Бањске


На Девиној Води, на северу Косова, данас је освештана црква посвећена Пресветој Богородици и њеној икони Тројеручици, а истовремено је постављен и камен темељац за манастирски конак.

Владика рашко-призренски и косовско-метохијски Артемије подсетио је у беседи после освећења цркве да је њена изградња започела пре три године, а да ће бити живо духовно огњиште где ће народ свакодневно долазити.
"Данас је овде пренет део Свете Горе из Хиландара и постављен на овој планини да нам буде оријентир и путоказ како треба живети у овоме животу ради постизања Царства небескога", рекао је он.

Свечаности је присуствовао и министар вера Србије Милан Радуловић који је указао да је српски народ на овај начин земљу Божију украсио још једним својим храмом.
"Украсио је земљу Божију храмом православним у временима тешким. А када се у временима тешким подижу цркве и манастирски конаци, као што ће то овде бити, онда је то троструко већи подвиг", рекао је он.

Председник општине Звечан Драгиша Миловић захвалио је свима који су помогли изградњу цркве на Девиној Води и нагласио да се градњом те цркве показује да Срби желе опстанак на Косову.

Поново нападнути српски повратници у задрском залеђу

Након неколико мјесеци релативног затишја 25. јула 2006. године Господње у 2,45 ујутро група младих особа напала је камењем, ватром, увредама и пријетњама пет српских повратничких домова у селу Биљане Доње на подручју града Бенковца. Изгредници су камењем гађали прозоре, кровове те запалили три дворишта и врта и захваљујући интервенцији полиције и ватрогасаца теже штете и последице су спречене. Четири особе су приведене у полицију, а послије подне и истражном суцу. Неки од њих су познати као изгредници и паликуће од раније, а активне су особе хрватске војске и полиције и уживали су јавну заштиту појединих политичких странака.

Повратнике су обишли заступници СДСС-а др. Милорад Пуповац и Ратко Гајица те локални представници СДСС-а. Осим њих инцидент су осудили предсједник Републике Хрватске Стјепан Месић, Влада Републике Хрватске и мисија ОЕСС-а у Републици Хрватској. Након обиласка жртава овога напада и других повратничких мјеста задарске жупаније, др. Милорад Пуповац посјетио је и братство манастира Крка те о немилом догађају обавијестио Епископа Фотија и игумана манастира архимандрита Германа.

Епископ далматински Г. Фотије је послао писмо председнику Републике Хрватске Стјепану Месићу и владе Републике Хрватске др. Ивану Санадеру. Писмо можете прочитати у коментарима.

недеља, јул 23, 2006

Света Архијерејска Литургија у Храму Светог Првомученика и Архиђакона Стефана

У недељу 23. јула 2006. године Господње, на Светих 45 Никопољских мученика, његово преосвештенство, епископ г. Милутин служио је Свету Архијерејску литургију у храму Светог Стефана у мелбурншком предграђу Кизборо.

У храму препуном верника епископу су саслуживали старешина храма протојереј-ставрофор Чеда Видеканић, протосинђел Петар, сабрат манастира Светог Саве из Илајна и протонамесник о. Милан Милутиновић, други свештеник храма Светог Стефана.

субота, јул 22, 2006

Славски обред у порушеном Храму

Први пут након пуних петнаест година, у храму Светих Апостола Петра и Павла у Осенику (Пазарић код Хаџића), уз освећење жита и ломљење славског колача прослављена је крсна слава овог храма подигнутог 1896. године Господње.

У присуству око четрдесетак вјерника, надлежни свештеници обавили су славски обред, а потом и мали помен на гробу свештеника Ристе Крстића (1857-1902) и на гробовима вјерника који су мученички пострадали у Другом свјетском рату и сахрањени у црвеној порти.

Код малобројних, углавном старијих парохијана, евоциране су успомене на предратна времена, када су на Петровдан овдје одржавани велики сабори. Мијешали су се радост и сјета, те је било и свечано и тужно у исто вријеме. У једном су се сви сложили, а то је се свим снагама треба покренути обнова овога светог храма, чиме би му се вратио стари сјај и слава коју је некада имао.

Црква у Осенику подигнута је 1896. године Господње, углавном прилозима парохијана, а на иницијативу свештеника Ристе Крстића, поред већ постојећег парохијског дома. На самом почетку грађанског рата у Босни и Херцеговини, у јуну или јулу 1992. године Господње, запаљена је заједно са свим вриједностима које су се у њој налазиле. Од 1992. па све до априла 2006. године Господње, у парохијском дому живјела је ромска породица са Косова, која је храм, парохијски дом и порту довела у очајно стање, и исељена тек након упорних молби општинским властима у Хаџићима.

петак, јул 21, 2006

Хиротонија Архимандрита Антонија (Пантелића)

На редовном заседању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве одржаном од 15. до 27. маја 2006. године Господње, за викара Патријарху српском са титулом Епископа моравичког изабран је Архимандрит Антоније (Пантелић), настојатељ Српског подворја у Москви.

Наречење изабраног викарног Епископа Антоније биће обављено у суботу, 22. јула 2006. године Господње, са почетком у 17 часова, а чин хиротоније, у недељу, 23. јула 2006. године Господње, у 9 часова.

Наречење и хиротонија новоизабраног Епископа Српске Православне Цркве биће обављени у Саборној цркви Светог Архангела Михаила у Београду.

четвртак, јул 20, 2006

Са храма Светог Георгија Руновића у Призрену скинут оловни кров

Са храма Светог Георгија Руновића, који се налази непосредно поред запаљеног саборног храма Светог великомученика Георгија у центру Призрена, непозната лица однела су у току протеклог месеца оловни кров. Штету на храму приметила је председавајући Комисије за обнову цркава Ема Кармајкл из Савета Европе која је у посету Призрену дошла заједно са шефом британске канцеларије у Приштини Дејвидом Блантом, наводи се у саопштењу Епархије рашко-призренске. Шеф британске канцеларије је од председника општине Призрен Екрема Круезијуа затражио да општина спречи даље вандалске нападе и заштити вредну културну баштину по којој је овај град познат, додаје се у саопштењу.
Храм Свети Георгија подигнут је у 15. веку и био је познат по вредним и добро очуваним фрескама. У току мартовског погрома 2004. године храм је запаљен, неповратно су оштећене вредне фреске, раскопан је гроб архиепископа Михајла и оштећена је грађевина. Изнад улазних врата том приликом црвеном фарбом нацртан је и кукасти крст који су одмах наредног дана уклонили припадници немачког КФОР-а. У саопштењу Епархије се наводи да је у периоду између јесени 2004 и пролећа 2005 године изгредници су однели цео оловни кров са храма који је преживео мартовско насиље. У току јесени 2005. године Комисија за обнову српских православних светиња оштећених у мартовском погрому поставила је нови оловни кров, очистила фасаду и унутрашњост цркве како би се у току ове и наредне године радило на покушају конзервације и цишћења тешко оштећених фресака. Најновији вандалски напад на ову цркву још једном је показао да ни обновљени храмови нису заштићени и да косовске привремене власти нису у могућности да пруже адекватну заштиту овим објектима, каже се у саопштењу.
Епископ липљански Теодосије, члан СПЦ у Комисији за обнову најоштрије је осудио овај најновији вандалски акт и још једном затражио од представника УНМИК-а и КФОР-а да изнађу начине како да се заштите преостале српске православне светиње на Косову и Метохији. "Несхватљиво је да наши храмови остају без било какве заштите иако је познато да су више пута до сада били мета напада", каже је владика Теодосије.

уторак, јул 18, 2006

Освећење темеља за нови Храм у Котлујевцу

Kotlujevac-osvechenje temelja Kotlujevac-osvechenje temelja HRAM VAZNESENJA GOSPODNJEG

Обостраном жељом верног народа и његових духовних старешина, за време столовања Епископа тимочког Г. Јустина и председника СО Зајечар Бошка Ничића, у зајечарском насељу Котлујевац, почиње градња православног Храма у славу и част Вазнесења Господњег. Освећење темеља обављено је 18. јуна, на празник Светог Петра Коришког, а Свету Архијерејску Литургију на простору предвиђеном за будућу Цркву, служили су: Епископ тимочки Г. Јустин, Епископ жички Г. Хризостом и Епископ херцеговачки Г. Григорије са свештенослужитељима.

Историја српског народа показује да они који су предњачили у народу у сваком добру, предњачили су и у труду за душу своју- задужбинарству. Србија је окићена црквама и манастирима, задужбинама славних предака, који су трудом чували праву веру и небеску истину.

Вера појединачна и вера једног народа је основ свега, основ љубави која се проповеда једино у православној цркви, и ако се вера изгуби губи се све. Ово је између осталог рекао Епископ херцеговачки Г. Григорије и додао: „Вера је темељ, а кад имамо добар темељ онда на њему зидамо зидове, и на зидовима стављамо прозоре који имају свој смисао, а то је нада. А вера и нада имају циљ који је љубав, она нас штити од сваке стихије. Кров долази одозго, зато постављамо кубета да светлост може да долази, светлост је љубав Божија која и у нама рађа љубав. Да би се изградио један Храм потребна нам је и вера и нада и љубав, ако хоћемо да живимо заједно. А ако нећемо, онда ћемо да живимо као себични људи. Сам човек у хришћанству и за Христа је ништа. Један хришћанин - ниједан хришћанин. И у овом граду само за кратко је било заустављено зидање нових храмова, нових места где би се људи сабирали као пшенична зрна у млин да се самељу, да се учине способнима да живе један са другим и један поред другога. Томе нас учи Црква, да будемо деца Божија, а ништа веће од тога не може се пронаћи.“

Пожелевши успешну изградњу Храма, Епископ Григорије је честитао нашем Владики, његовом свештенству, монаштву и верном народу, подсећајући да је стављање новог темеља најбољи пут за духовно обновљење, исцељење и одобротворење.

понедељак, јул 17, 2006

Слава Епархије горњокарловачке



У храму Светих апостола Петра и Павла у Доњем Будачком, на дан Светог Саве горњокарловачког, 17. јула 2006 године Господње, Наша Епархија је свечано прославила своју славу. Свету архијерејску Литургију служио је Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански Г.Г. Јован уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа горњокарловачког Г.Г. Герасима, те свештенства и монаштва Епархије горњокарловачке. Литургији су присуствовали и заступник Срба у Хрватском државном Сабору Господин Милорад Пуповац, представници Српске амбасаде у Хрватској те Вијећа српске националне мањине карловачке жупаније, који су такође узели да прослављају светог Саву горњокарловачког као свог патрона. У склопу Литургије извршено је освећење славских жита и резање славских колача, након чега је Епископ Герасим поздравио све присутне госте, подсетивши их на значај личности светог Саве горњокарловачког као и на његово страдање које је поднео Христа ради. После Литургије настављено је дружење за трпезом љубави у парохијском дому у Доњем Будачком, где су госте поздравили Епископ Герасим, Митрополит Јован и Милорад Пуповац.

Десница Светог Јована Крститеља сјутра на Цетињу

Једна од највећих хришћанских Светиња, десна рука Светог пророка, Претече и Крститеља Господњег Јована, сјутра се враћа у Црну Гору из благословене посјете православној Русији, земље из које се смирено повукла у вихору бољшевичке револуције давне 1918. године Господње. Десна рука највећег од жене рођеног, Претече Христовог Јована стићи ће сјутра у 14.30 часова на подгорички аеродром у пратњи високе делегације Московске Партијаршије на челу са Његовим Високопреосвештенством Митрополитом Ташкентским и Средњеазијским Г. Владимиром, Преосвећеним Епископом Женевским и Западноевропским Г. Михаилом, протојерејем Николајем Балашовом, секретаром Московске Патријаршије, директором Фонда Андреја Првозваног г. Сергејем Шчеблигином и представницима руске Думе.

Света Десница ће у 15 часова стићи у Цетињски манастир гдје ће је дочекати бројно свештенство Митрополије Црногорско-приморске и вјерни народ. По доласку Светиње у Цетињском манастиру биће служен молебан Светом Јовану Крститељу.

Парост Драгољубу Дражи Михајловићу

Данас је у београдској Саборној цркви служен парастос генералу Драгољубу Дражи Михајловићу. Заупокојеном молитвом је началствовао протојереј-ставрофор Петар Лукић уз саслужење свештенства Саборне цркве. Парастосу су присуствовали господин Војислав Михаиловић, унук, остали чланови породице и велики број верника који су дошли да се помоле за покој душе мученички пострадалог генерала.

Началствујући отац Петар Лукић у беседи је између осталог рекао да је неопходно открити место убиства генерала Михајловића, како би смо достојно сахранили његове земне остатке.
†††

У суботу 22.јула 2006. одржан је парастос Чича Дражи Михаиловићу и положени венци испред споменика који се налази у црквеној порти. Парастос је служио локални свештеник прота Ненад Ђурашиновић, уз учешће протојереја ставрофора Ђура Ђурђевића који је одржао пригодну беседу.

Предавање о Равногорском покрету одржао је Предраг Ранчић познати српски националиста у Аустралији. Приказан је филм на исту тему који је својевремено снимила Телевизија Србије као историјску истину и докуменат. КСС су за ову прилику спремиле богату трпезу.
Нека је слава, и хвала, и вечнаја памјат, неумрлом Чича Дражи.

четвртак, јул 13, 2006

Љетна школа у Пероју

Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки Г.Г. Герасим, 13. јула 2006 године Господње, посетио је Перој, где се у просторијама Црквене општине одржава летна школа коју тренутно похађа 30-ак деце пристиглих из целе Хрватске. Заједно са парохијским свештеником јерејем Гораном Петковић, Епископ је разговарао са васпитачима и наставницима школе, као и са децом која се поред основних знања српског језика упознавају и са својом вером и духовношћу. Ово је већ друга група деце која похађа ову допунску школу, а у скорој будућности ће бити још оваквих програма за допунско образовање.

уторак, јул 11, 2006

Хиротонија Архимандрита Иринеја за Епископа аустралијско-новозеландског

На редовном заседању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве одржаном од 15. до 27. маја 2006. године Господње, за епископа Епархије аустралијско-новозеландске изабран је Референт Светог Архијерејског Синода и шеф канцеларије Одбора за Косово и Метохију Светог архијерејског сабора Српске Православне Цркве, Високопреподобни архимандрит ИРИНЕЈ (Добријевић).

Његово Високопреосвештенство Митрополит средњезападно амерички Г. Г. Христофор га је 15. јануара 1994. године Године рукоположио у чин ђакона у Српској православној саборној цркви Васкрсења Христовог у Чикагу, Илиној. Монашки постриг примио је 18. јануара 1995. у манастиру Светог Саве у Либертивилу, Илиној, и том приликом је добио монашко име Иринеј по светом Иринеју Епископу лионском, а у чин јеромонаха рукоположен је 27. јануара 1995. у цркви светог Саве у Парми, Охајо,САД.

Међу бројним признањима која је добио, носилац је и Ордена Вука Караџића III степена, којим га је одликовао Председник Државне Заједнице Србија и Црна Гора, Светозар Маровић, за посебне заслуге у побољшању веза српске државе са Србима у расејању, и за заслуге у унепређивању односа Цркве и државе.

Наречење изабраног Епископа Иринеја обавиће Његова Светост Патријарх српску Г. Павле, у петак, 14. јула 2006. године Господње, са почетком у 17 часова, а чин хиротоније, у суботу, 15. јула 2006. године Господње, на празник Полагања ризе Пресвете Богородице у Саборној цркви Светог архангела Михаила у Београду са почетком у 9 часова.

понедељак, јул 10, 2006

Теслин јубилеј

Дана 10. јула 2006 године Господње, пред очима целе светске јавности у Смиљану је уприличено обиљежавање 150-е годишњице од рођења Николе Тесле. Дио протокола који се тицао Српске Православне Цркве, отпочео је служењем свете архијерејске Литургије у храму Светих апостола Петра и Павла у коме је службовао Николин отац Милутин. Свету архијерејску Литургију је служио Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански Г.Г. Јован, уз саслужење Епископа бихаћко-петровачког Г.Г. Хризостома, Епископа осјечко-пољског и барањског Г.Г. Лукијана, Епископа славонског Г.Г. Саве, Епископа далматинског Г.Г. Фотија, Епископа горњокарловачког Г.Г. Герасима, те више свештеника и монаха. Богослужењу је присуствовао већи број верника, те представници римокатоличке цркве, на челу са бискупом госпићко-сењским мнс. Милом Боговић, као и заступници српског народа у Хрватском сабору и многобројни други гости. По завршеној Литургији, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки Г.Г. Герасим је у својој беседи поздравио све присутне госте, те истакао велики значај Теслине личности за цело човечанство и посебно нагласио важност његових порука. Трпеза љубави приређена је у Кореници, где се присутнима обратио Митрополит загребачко-љубљански Г.Г. Јован, захваливши се Епископу Герасиму на позиву и организацији овог великог догађаја.

Саопштење Православне охридске Архијепископије

Због погоршаног здравственог стања Његовог Блаженства Архиепископа охридског и Митрополита скопског г.г. Јована, Свети Архијерејски Синод Православне Охридске Архиепископије заседаво је у Републици Србији, где се Архиепископ г.г. Јован налази на лечењу.

Свети Синод је са жалењем примио на знање писмо које је Председник Републике Македоније, г. Бранко Црвенковски, упутио Његовој Светости Патријарху Српском г.г. Павлу, којим он одбија да да аболицију Архиепископу Јовану на политичку пресуду, коју су му изрекле власти Републике Македоније. Та аболиција је била неопходан предуслов за дијалог и знак добре воље да се власти Републике Македоније више неће мешати у Црквене проблеме и решења.

Свети Архијерејски Синод Православне Охридске Архиепископије је због тога донео закључак, да под условима претње за затварање, прогон и нерегистровање Православне Охридске Архиепископије, није сазрела ситуација да се започне дијалог са расколничком јерархијом. Зато је Свети Синод донео одлуку да се попуне упражњене епископије у Охриској Архиепископији.

Његово Преосвештенство Епископ дремвицки и местобљустител битољски г. Марко постављен је за Епископа Брегалничке епископије са титулом Епископ Брегалнички и местобљустител битољски.

Свети Архијерејски Синод Православне Охридске Архиепископије за помоћног Епископа, Његовог Блаженства Архиепископа г.г. Јована, изабрао је досадашњег игумана Давида (Нинова), са титулом Епископ стобиски.

Одлучено је да се упути и Окружно послање свим Помесним Црквама, одређеним амбасадама у Републици Македонији и међународним институцијама која се баве људским правима, како би се објаснио најновији судски процес којим је Архиепископ Јован, у политички монтираном процесу, а на тужбу расколничке јерархије МПЦ, неправедно осуђен на једну годину затвора.

недеља, јул 09, 2006

Света Литургија у Бержераку








На дан помена Светог Давида Солунског и иконе Одигитрије, четврте недеље по Духовима 2006 године Господње, у Бержераку је одржана Света Литургија под ведрим небом, поред темеља храма посвећеног Светом Ђорђу Победоносцу. Прву литургију на француском језику одржао је отац Јован (вијетнамац), а прислуживао је старешина храма отац-ђакон Горан (србин), из присуство верника различитих нација: срба, руса, француза, украјинаца, португалаца, вијетнамаца и тд.

субота, јул 08, 2006

Архијерејска Литургија у храму Светог Архиђакона Стефана у Малом Поганцу


Архијерејска Литургија у храму Светог Архиђакона Стефана у Малом Поганцу и свечана предаја фототипског издања Вараждинског Апостола у манастиру Лепавини.

На празник Светог Великомученика Прокопија 21./8. јула 2006. године Господње, Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Архиђакона Стефана у Малом Поганцу је служио Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански и целе Италије Г. Јован, уз саслужење протојереја-ставрофора Звонка Пилингера, пароха вараждинског, јерођакона Василија и ђакона Угљеше Пилингера. Свети Великомученик Прокопије се прославља као заветна слава трију села која припадају томе храму, и сваке године се саборно прославља у храму Светог Архиђакона Стефана у Малом Поганцу.


  
Православни Хришћани † Chrétien Orthodoxe † Ορθόδοξους Χριστιανούς †
† 동방정교회 † 東正教 † נצרות אורתודוכסית † Православное христианство † Christian Orthodox †